ZANIMLJIVO!

Otkriven misteriozni sadržaj svitaka iz tornja najstarije karlovačke crkve: Iznenadio i stručnjake

13.03.2021.
u 16:38

U karlovačkom franjevačkom samostanu predstavljen je danas sadržaj vremenske kapsule koja je pronađena u križu na zvoniku crkve Presvetog trojstva, koji je sa zvonika samostana skinut prošloga tjedna, obzirom na oštećenja nastala u nedavnom potresu.

Kako je rekao fra Krunoslav Albert, gvardijan franjevačkog samostana, riječ je o važnom i zanimljivom artefaktu, svitku iz vremenske kapsule koji su ostavili tadašnji vizionari, graditelji i obnovitelji nedavne povijesti.

- Sada nas čeka strpljiva obnova samostana i zvonika, crkve, a budućim ćemo generacijnama i mi ostaviti svitak kako bismo im prikazali vrijeme u kojem mi živimo - kazao je gvardijan Krunoslav Albert. Pronađeni dokumenti, nakon što ih konzerviraju stručnjaci iz Državnog arhiva, koji su dokumente u strogo kontoliranim uvjetima u Arhivu i otvorili, bit će izloženi u Franjevačkom samostanu u Karlovcu.

Na tiskovnoj je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Karlovcu, rekla da su u kapsuli pronađena četiri svitka - dokumenta, jedan zapis i jedna potvrda, od kojih je zadnji iz 1938. kada su svi dokumenti stavljeni u križ crkve. To je iznenađenje, obzirom da su stručnjaci smatrali da su dokumenti i svitci u križu s kraja 18. stoljeća.

Gvardijan Albert kazao je da je riječ o godini, odnosno vremenu iz perioda za koji nemaju samostansku kroniku, obzirom da su dokumenti iz 30-ih godina pa do 1948. godine, tadašnje komunističke vlasti oduzele 1949. godine i do danas nisu vraćeni. - Sve četiri isprave pisane su na papiru, vjerojatno impregniranom voskom, a ne na pergameni kao što smo prvo mislili. Pisani su klasičnom tintom. Svi dokumenti imaju dekorativne ukrase u crnoj, plavoj i crvenoj tinti i detalje zlata, smatra se da je to zlatni prah - kazala je Sonja Kočevar, pročelnica Konzervatorskog odjela Karlovac.

Prvi svitak je iz 1858. godine iz doba vladavine Franje Josipa I, bana Josipa Jelačića i kardinala Haulika. Navedeno je tko je tada vladao, a navedeni su i profesori karlovačke Gimnazije u to doba. S tim dokumentom bio je i prijepis starijeg dokumenta na njemačkom jeziku, koji govori o tome tko su bili majstori, ali i popis prehrambenih namirnica i njihove tadašnje vrijednosti. Primjerice; kilogram kave tada je stajao, preračunato iz forinti, više od 300 kuna, kilogram govedine oko 105 kuna, dnevničar je bio plaćen 444 kuna dnevno, a naučnik na tornju 900 kuna dnevno.

Treći dokument je iz 1883.; isto se opisuju predstavnici vlasti, čak i gradski činovnici. Četvrti svitak je iz 1938. iz vremena kardinala Alojzija Stepinca. Detaljno se navodi što se restauriralo na crkvi, a interesantno je da je sve četiri restauracije tornja platio upravo Grad Karlovac.

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca kazao je da su ovi dokumenti dokaz da je povijest franjevaca utkana u povijest Karlovca i njegove Zvijezde, te da će Grad napraviti sve što može u obnovi čitavog kompleksa. Vinko Čutura, ravnatelj Državnog arhiva kazao je da su ovakvi dokumenti uobičajeni u građevinama poput crkava, te da su izazov konzervatorima i restauratorima u Državnom arhivu koji za proučavanje i zaštitu takvih dokumenata, ali i ostalih artefakata, ima jedne od najboljih uvjeta u Europi.

- Imamo stručnjake koji mogu odgovoriti na sve izazove, mogu pročitati sva pisma koja se pronađu. Pomoći ćemo franjevačkom samostanu i kod potrage za dokumentima koji su im oduzeti 1949. godine - kazao je ravnatelj Čutura.
 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije