Alarmantna zagađenja

Otrovi iz zemljišta završe u hrani koju građani jedu

17.03.2016.
u 07:00

Teška industrija u Zenici i Tuzli ozbiljno je zagadila prehrambene artikle uzgojene na ovim prostorima, te se njihovo konzumiranje ne preporučuje stanovništvu, otkrilo je međunarodno izvješće, ali i domaća izvješća o monitorinzima tla u Zenici te donjem dijelu rijeke Spreče, piše Večernji list BiH.

Što piše u izvješću?

Naime, Vlada FBiH usvojila je izvješće Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2015., te izvješće o monitoringu zemljišta na području općine Zenica za 2015. Istraživanja, koje je na području 12 naseljenih mjesta zeničke općine proveo Federalni zavod za agropedologiju, ukazuju na povećanu koncentraciju većine neorganskih i organskih zagađivača vode i tla. Najznačajniji antropogeni izvori zagađivanja biosfere i pedosfere su industrija, promet i razne vrste otpada. U većini slučajeva polutanti se akumuliraju u površinskom sloju zemljišta.

Organski i neorganski polutanti se iz zemljišta prenose i akumuliraju u biljkama, a zatim lancem prehrane do životinja i čovjeka. Ako su zagađujuće tvari prisutne u većim količinama u tlu, neizravno mogu biti zagađene i podzemne vode. Ocjena je da je zemljište vrlo ugroženo i njegovoj zaštiti je nužno posvetiti maksimalnu pažnju. Analiza sadržaja neorganskih polutanata u zemljištu i procijednim vodama pokazala je da je nikal prisutan u prekograničnim količinama kod uzoraka na 10 lokacija. Mangan je povišen kod 6, a kadmij kod 5. Arsen je prisutan u prekograničnim količinama kod 3, dok je olovo povišeno kod 2 uzorka. Na 11 od 12 ispitivanih lokacija je zabilježen povišeni sadržaj sumpora u tlu. U uzorcima procijednih voda je na 6 lokacija zabilježen povišen sadržaj nitratnog dušika. Na 2 lokacije prisutni su bikarbonati u nešto većim količinama, dok je na jednoj mangan imao povišenu vrijednost.

Zagađenje oko Spreče

Nadalje, u kontroliranom tlu obale rijeke Spreče otkriven je povišen sadržaj ukupnih oblika teških metala, i to nikla, kroma i kadmija. Također, sadržaj žive u tlu je iznad dopuštene granične vrijednosti. Registriran je i povišen sadržaj policikličkih aromatskih ugljikovodika u uzorcima biljnog materijala. Stoga je preporučeno da se poljoprivredne kulture uzgajane na mikrolokacijama, gdje njihove vrijednosti prelaze graničnu vrijednost, ne koriste u prehrani ljudi i životinja. Kada je riječ o kratkoročnim i dugoročnim mjerama sanacije, istaknuta je potreba definiranja mjera zbrinjavanja zagađenih biljaka i utvrđenja načina remedijacije zagađenog zemljišta. To se, između ostalog odnosi na zabranu ispuštanja štetnih i opasnih tvari, te uređenje korita rijeke Spreče, uz uključivanje nadležnih institucija u realizaciji mjera prevencije i sanacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?