Violeta Bulc

Otvara se put za poboljšanje infrastrukture u BiH

15.09.2017.
u 10:28

Srdačno pozdravljamo odluku Bosne i Hercegovine o potpisivanju Ugovora o Prometnoj zajednici, izjavila je za Dnevni avaz Violeta Bulc, komesarka Europske unije za prijevoz. 

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo pristupanje naše države Prometnoj zajednici, u Bruxsellesu su odahnuli.

- Sada možemo nastaviti s našim radom na operacionalizaciji Ugovora, kako bi zemlje zapadnog Balkana i njihovi građani što je prije moguće iskoristili dobrobiti koje im pripadaju - kazala je Bulc.

Po njezinim riječima, Ugovorom i Prometnom zajednicom otvorit će se put za poboljšanje infrastrukture, kao i kvalitetnije usluge prijevoza u cijeloj regiji. Reforme će utjecati na svakodnevni život ljudi, naprimjer u oblasti sigurnosti na putu. Time će se ojačati i dobrosusjedski odnosi, promovirati prekogranična suradnja, a zemlje zapadnog Balkana približiti Europskoj uniji - poručila je Bulc. 

Unija je u Trstu krajem srpnja objavila da je odobrila četiri infrastrukturna projekta iz BiH koje će financirati s blizu 100 milijuna KM bespovratnih sredstava. Ostatak od gotovo 400 milijuna KM BiH bi trebala dobiti od dvije europske banke, koje tijesno surađuju sa EU.

Radi se o revitalizaciji Luke Brčko, dionicama autoputa na Koridoru Vc, na potezu Ponirak-Vraca, odnosno Zenica-Tunel te Zenica-Gračanica i Johovac-Rudanka.

No, u Trstu, tijekom summita zapadnobalkanskih država i EU, BiH nije pristupila Prometnoj zajednici, zbog čega su odobreni projekti bili stopirani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije