Intervju Vederan Markotić, kandidat za gradonačelnika Ljubuškog

Otvaranje novih radnih mjesta najbolja je demografska mjera

13.11.2020.
u 13:50

V. d. gradonačelnika Ljubuškog i kandidat za gradonačelnika Vedran Markotić u intervjuu za Večernji list govori o planovima i prioritetima u predstojećem razdoblju.

 

Kao v. d. gradonačelnika u samo nekoliko mjeseci napravili ste ogromne promjene u Ljubuškom.

- Ne bih to nazvao promjenama, više nastavkom otprije započetoga i prilagođavanjem trenutačno nastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa. Stipendije studentima i prije su postojale. Međutim, mi smo napravili korak naprijed donošenjem odluke o stipendiranju svih brucoša koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog. Također, Grad je i do sada subvencionirao prijevoz učenika kako bismo financijski rasteretili roditelje na početku ove školske godine. Našli smo načina da Grad i ZHŽ te troškove snose u potpunosti. Iako se radi o nemalim sredstvima, nastojat ćemo ovu praksu nastaviti provoditi.

  

GV je na vašu inicijativu usvojio i odluku o stipendiranju svih studenata starijih godina?

- Uvjete za dobivanje jednokratnih novčanih potpora ispunila su 154 brucoša s prebivalištem na području Ljubuškog. Svi studenti koji su ostvarili uvjete iz javnog poziva dobili su po 500 maraka. Ovog tjedna isplaćene su potpore i za redovite studente viših godina. Uvjete iz natječaja ispunilo je 366 studenata od 397 prijavljenih. Studenti kojima nedostaje dio dokumentacije, a koji mogu dokazati da ispunjavaju uvjete iz javnog poziva, imaju priliku istu upotpuniti kako bi naknadno ostvarili pravo na potporu. Dakle, jednokratne novčane potpore dobilo je 520 ljubuških studenata, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 260.000 KM. Naš cilj je nastaviti ulagati u obrazovanje mladih, što kroz stipendije što kroz druge mjere.

  

Uz navedeno, koje su još demografske mjere planirane kako bi se potaknulo mlade ljude na zasnivanje obitelji te ostanak u ovoj sredini?

- Grad Ljubuški, zajedno sa ZHŽ-om, već godinama radi na mjerama kojima bi se olakšalo mladim obiteljima. Ovdje bih istaknuo prava rodilja, po kojima je Ljubuški u samom vrhu FBiH. Naime, svaka rodilja od Grada ostvaruje 500 KM jednokratne pomoći za opremanje djeteta. Zatim, ZHŽ daje 300 KM jednokratne pomoći zaposlenim majkama, a 500 KM nezaposlenim. Nezaposlene majke također ostvaruju pravo i na mjesečnu potporu od 250 KM u trajanju od šest mjeseci, dok se zaposlenim isplaćuje od 80 do 100 posto iznosa plaće, ovisno o poslodavcu. Naša namjera je, sukladno proračunskim mogućnostima Grada Ljubuškog, povećati jednokratnu pomoć za rodilje, a posebice majke troje i više djece. Uz to, plan je osigurati besplatan boravak djece u vrtiću. Smatramo da će posljednja mjera uvelike financijski rasteretiti obiteljske proračune te omogućiti i djeci slabijeg imovinskog stanja boravak u predškolskoj ustanovi.

  

Kapaciteti gradskog vrtića se šire, od ovog tjedna otvorena je i podružnica u Vitini.

 - Riječ je o projektu za koji su zanimanje pokazali roditelji te koji će pridonijeti odgoju i obrazovanju djece predškolske dobi. Uz učilicu, podružnica u Vitini ima standardne mješovite skupine od tri do šest godina. Ovih dana objavljen je i poziv roditeljima za upis djece.

  

Pozitivan odjek u javnosti imalo je potpisivanje ugovora s Mesnom industrijom Braća Pivac d.o.o. Kada se očekuje gradnja tvornice?

- Prije svega, osjećam potrebu zahvaliti grupaciji Mesne industrije Braća Pivac d.o.o. što je prepoznala Ljubuški kao sigurno mjesto za ulaganje u kojem mogu nastaviti širiti svoje poslovanje. Prema najavama investitora, početak gradnje tvornice planiran je u 2021. godini. Otvaranje samo jednog radnog mjesta u trenutačnim okolnostima je značajno, a kroz ovaj projekt Mesna industrija Braća Pivac planira već u početku poslovanja u Ljubuškom zaposliti od 60 do 70 osoba. Gradnja tvornica i otvaranje radnih mjesta jedna su od najboljih demografskih mjera i jamstvo opstanka.

Ponosan sam što kao v. d. gradonačelnika sudjelujem u projektu koji će pomoći da sedamdesetak obitelji svoju budućnost gradi u Hercegovini, u našem Ljubuškom. Također bih iskoristio priliku da naglasim kako će u sljedećem razdoblju fokus gradskih vlasti biti upravo na gospodarskom razvoju Ljubuškog i otvaranju radnih mjesta. S obzirom na trenutačno zanimanje investitora za ulaganje u Ljubuški te činjenicu da je dio njih ovih dana realizirao kupnju zemljišta, usudio bih se reći kako će u nekoliko godina naše poslovne zone Mostarska Vrata - Cerno i Zvirići (Bijača) zaživjeti u punom kapacitetu. Moja i misija ljudi oko mene jest da kroz razne mjere investitorima olakšamo početak poslovanja. Jedna od tih mjera je i odluka o pružanju financijske potpore investitorima na neizgrađenom građevinskom zemljištu u gospodarskim zonama Zvirići i Mostarska Vrata, kojom se Grad Ljubuški obvezuje investitoru isplatiti iznos financijske potpore od 20 do maksimalno 60 posto od uplaćene prodajne cijene na neizgrađenom građevinskom zemljištu u spomenutim gospodarskim zonama. U suradnji s postojećim gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima radit ćemo na donošenju još niza mjera kojima bismo zadržali postojeća i otvorili nova radna mjesta u privatnom sektoru.

  

Turizam je jedna od okosnica razvoja Ljubuškog. Trenutačna situacija smanjila je broj turista. Međutim, Grad radi na proširenju turističkih kapaciteta?

- Tako je. Osim naših prepoznatljivih i u svijetu priznatih destinacija, Kravice, Koćuše i muzeja na Humcu, turisti koji u idućim sezonama posjete naš grad moći će uživati u obnovljenim bedemima tvrđave hercega Stjepana Kosače. Također, kroz prvi in situ posjetiteljski centar u ovom dijelu BiH, čija gradnja počinje na arheološkom nalazištu Gračine strana, i domaći turisti moći će osjetiti dio oživljene kulturne baštine koju su nam ostavili stari Rimljani. Riječ je o realizaciji projekta “Heritage Revived” koji Grad Ljubuški provodi s HERAG-om, a kroz koji će u ZHŽ biti uloženo čak 1,111.628 eura. Glavnina novca ide upravo na dvije spomenute lokacije.

  

Nakon višegodišnjih peripetija na ljubuškoj plantaži umjesto šikare bit će zasađeni vinogradi. O kojoj je površini riječ?

- Na jednoj od posljednjih sjednica GV-a donesena je odluka o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog. Riječ je o 349.700 četvornih metara kvalitetnog zemljišta na kojem se godinama uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u BiH. Odluci GV-a prethodila je odluka Vlade ZHŽ-a o davanju suglasnosti Ljubuškom za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta budući da je isto u posjedu ZHŽ-a. Koristim priliku zahvaliti cijeloj Vladi na čelu s predsjednikom Zdenkom Ćosićem i dopredsjednikom i ministrom financija Tonijem Kraljevićem, koji je imao važnu ulogu u povratku zemljišta ljubuškim poljoprivrednicima. Kada govorimo o poljoprivredi, u idućem razdoblju davat ćemo još snažniju potporu našim poljoprivrednicima kroz pomoć za proljetnu i jesensku sjetvu, sufinanciranje izgradnje plastenika…

 

Ljubuški je poznat po realizaciji velikog broja infrastrukturnih projekata. Što su prioriteti u predstojećem razdoblju?

- Nastavak i završetak izgradnje zapadne obilaznice svakako je jedan od prioriteta. Zatim, tu je projekt proširenja kapaciteta pročistača otpadnih voda, nastavak izgradnje kanalizacijske mreže. Naglasio bih i kako će završetkom izgradnje vodovoda u selima Studenci i Stubica cjelokupno područje Ljubuškog biti pokriveno gradskim vodovodom. Među infrastrukturnim projektima koji se postavljaju kao prioritet jest i nastavak uređivanja cestovne infrastrukture, izgradnja zelenih površina u užem gradskom području. U planu je i u suradnji sa županijom vraćanje 15.000 m2 prostora Duhanske stanice u vlasništvo Grada Ljubuškog i uređenje prostora za javnu namjenu. 

 

U planu je izgradnja i spomenika braniteljima?

- Očuvanje sjećanja na Domovinski rat i veća izdvajanja za branitelje na razini Grada naša su obveza prema sugrađanima i njihovim obiteljima koji su dali svoje zdravlje i živote da bismo mi danas imali svoje. Pružit ćemo podršku braniteljskim zadrugama, a u planu je i izgradnja novog spomenika kojim ćemo nove generacije svakodnevno podsjećati na istinske heroje naše povijesti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?