Sveučilište u Mostaru

Otvorena Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave

14.06.2019.
u 17:07

Tvornica za učenje prva je i jedina ovog tipa u BiH, a predstavlja edukacijsko okruženje koje simulira stvarnu tvornicu i uvjete u njoj

Tvornica za učenje i Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave službeno su otvoreni u petak, u prostorijama Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Prisutnima se uime predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenka Hercega obratio predstojnik njegova ureda Veselko Čerkez istaknuvši kako je suradnja SUM-a i Vlade HNŽ-a na visokoj razini.

"Kada govorim o Vladi HNŽ-a i Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta, u njima imate istinskog partnera i prijatelja i vjerujem da će potpora koju Vlada pruža SUM-u biti još i veća", kazao je Čerkez.

Na prigodnoj svečanosti otvorenja među ostalima bili su i rektor SUM-a Zoran Tomić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a Željko Stojkić, predstavnici njemačke Vlade za potporu lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvitku koji sudjeluju u realizaciji projekta, a nazočna je bila i pomoćnica ministra prosvjete, znanosti, kulture i sporta u Vladi HNŽ-a Dinka Lasić.

Inače, Tvornica za učenje prva je i jedina ovog tipa u BiH, a predstavlja edukacijsko okruženje koje simulira stvarnu tvornicu i uvjete u njoj, a služi za izobrazbu studenata inženjera i testiranje inovativnih projekata MSP-a.

Uspostavljena je kroz program EU ProLocal, zajednički program Europske Unije i njemačke Vlade za potporu lokalnoj samoupravi i ekonomskom razvitku kojeg implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Laboratorij za automobilske mehatroničke sustave, koji posjeduje opremu neophodnu za ispitivanje motora s unutarnjim sagorijevanjem, uspostavljen je kroz Projekt unaprjeđenja sveučilišnog obrazovanja iz područja mehatronike motornih vozila, kojeg implementiraju Hyundai Motor Europe Technical Centar GmbH iz Njemačke i Giz, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije