Put BiH u EU

Otvorena vrata Europske unije, Hrvati guraju reforme

31.12.2016.
u 07:00

Zbog članstva Hrvatske u Europskoj uniji i drugih veza, bh. Hrvatima je možda i više nego drugim bosanskohercegovačkim narodima važno pridruživanje Europskoj uniji. Između ostalog, i zbog toga što samo u Europskoj uniji, njezinim standardima i procedurama, Hrvati u BiH mogu računati na jednakopravnost s drugima. Hrvatska politika u BiH je bezrezervno podržala i forsirala europski put. Potpora je stigla i od sunarodnjaka iz Zagreba te, što je vrlo važno, od hrvatskih europarlamentaraca. Bh. Hrvati imaju i prvu “predstavnicu” u Europskom parlamentu, što je značajno ne samo za ovaj narod već za cijelu BiH.

Povijesne iskorake na putu prema Europskoj uniji BiH je zabilježila upravo 2016. godine. Ostat će zapisana i upisana kao godina u kojoj je BiH predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a nakon toga i dobila upitnik s više od 3000 pitanja na koje bh. vlasti trebaju uskoro odgovoriti. A sve kako bi u 2017. BiH dobila kandidacijski status.

Važni koraci i odluke

Za početak smo ih preveli i to je pozitivna stvar. Barem razumijemo pitanja koja su nam postavljena. U sumornoj političkoj svakodnevici, obračunima političara i stranaka, nefunkcioniranju koalicija, unutarnjim problemima..., jedina svjetla točka je napredak prema Europskoj uniji. BiH je proces približavanja Europskoj uniji započela prije 16 godina.

Događalo se puno toga, a najviše zastoja i blokada. Bh. građanima je sada ponovno vraćena nada da su vrata Europe otvorena i za BiH te kako nije nemoguće, uz samo malo političke volje, uskoro postati dijelom europske obitelji. Imati zakone usklađene s EU, pravila i prava kakva imaju europski državljani, putovati bez zastoja na granicama...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije