Projekt COBEAR

Otvoreni uredi za investitore u Žepču, Tešnju i Tesliću

08.03.2016.
u 08:00

U okviru projekta COBEAR - konkurentnost područja poslovne izvrsnosti, koji zajedno realiziraju Agencija za razvoj općine Tešanj - TRA, Razvojna agencija Žepče - RAŽ, Odsjek za razvoj općine Teslić i Udruženje gospodarstvenika “Biznis centar” Jelah - Tešanj, a podržalo ga je Izaslanstvo EU u BiH, otvoreni su uredi za investitore u općinama Žepče, Tešanj i Teslić koji rade na principu “one-stop-shop” usluge - “sve na jednom mjestu”. Radi se o prvim uredima ove vrste u BiH koji imaju zadatak brzo i učinkovito odgovoriti na svaki upit investitora te mu olakšati proces investiranja na području ove tri općine. “One-stop-shop” ured bi trebao olakšati postojećim i novim investitorima dobivanje svih potrebnih informacija na jednom mjestu. Zaposlenici u ovim uredima obučeni su za pružanje usluga koje se odnose na registracije poduzeća, posredovanje u pronalaženju raspoložive radna snaga, dostupnost lokacije za gradnju, i pribavljanje ostalih podataka potrebnih za pokretanje poslovnih aktivnosti na jednom mjestu, kao i pri procesu reinvestiranje. Potporu osnivanju ureda za investitore u BEAR području pružio je Martin Schieder, šef operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU, Vlada zeničko-dobojske županije te općinski načelnici Mato Zovko, Suad Huskić i Milan Miličević.

Na press-konferenciji koja je održana u Tešnju nazočio je veći broj ministara u Vladi Zeničko-dobojske županije, predstavnici srednjih škola, zavoda za zapošljavanje i privatnog sektora iz ove tri općine, te predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić koji je pohvalio napore lokalnih razvojnih agencija što, unatoč lošem rejtingu BiH u svijetu, izgrađuju pozitivnu poslovnu klimu i kreiraju dobre prakse u svojim lokalnim zajednicama koje bi mogle biti primijenjene i u drugim općinama u Bosni i Hercegovini. Općinski načelnici su izrazili svoju spremnost da zajedno sa novoosnovanim uredima za investitore nastave s politikom javno-privatnog dijaloga i kreiraju još bolje instrumente putem kojih će se povećati broj investicija i radnih mjesta. Općinski načelnik Mato Zovko naglasio je kako je novoosnovani centar za investitore u Žepču uspostavljen kao organizacijska jedinica Razvojne agencije Žepče, sa zadatkom olakšati proces investiranja zainteresiranim ulagačima u općinu Žepče. U Centru za investitore Žepče dostupne su sve informacije koje se odnose na proces registracije poduzeća, do ishodovanja zakonom propisanih suglasnosti prilikom gradnje poslovnog objekta. Prednosti Centra za investitore Žepče su formirane baze investicijskih lokacija, baze dobavljača i baze radne snage koje su u 24 sata dostupne svim malim i srednjim poduzećima koja kontaktiraju Centar i izraze potrebu za ovom vrstom informacija.

U nepunih dva mjeseca prema Centru za investitore Žepče upućeno je 5 zahtjeva zainteresiranih investitora za određenim informacijama, što potvrđuje da je osnivanje ovakvog jednog centara bila prava odluka, kazao je Zovko.

“Ovo je već odavno praksa u Europi, i drago mi je i u tom smislu što pratimo pozitivne trendove”, kazao je načelnik općine Tešanj Suad Huskić. Suradnja ove tri općine počela je projektom BEAR - područje poslovne izvrsnosti, što je prepoznao i FDI magazin, glasilo Financial Timesa i proglasio ovo područje Europskom regijom budućnosti za 2014./2015. godinu.

Zajednička suradnja triju općina rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa tvrtki i izvoza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?