Sud BiH

Otvoreno pismo: Suci Suda BiH ne skrivaju podatke o imovinskom stanju

sud bih
30.01.2020.
u 11:56

Sud Bosne i Hercegovine je povodom medijskih izvješća u kojima se navodi da "suci skrivaju svoje imovinske kartone", uputio otvoreno pismo u kojem ističe da sudije Suda BiH ne skrivaju podatke o svom imovinskom stanju.

Suci Suda BiH izjavljuju da redovito, bez izuzetka svake godine podnose svoja financijska izvješća VSTV BiH, kako je to propisano zakonom, odnosno ne skrivaju svoje imovinsko stanje.

Vijeće za upravne sporove Upravnog odjela Suda BiH je 13. siječnja 2020. godine donijelo presudu po tužbi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, podnesenu protiv rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, kojim je VSTV-u BiH zabranjeno da vrši obradu osobnih podataka sudaca i tužitelja na način kako je to propisano Pravilnikom o podnošenju, provjeri i obradi financijskih izvješća sudaca i tužitelja od 26.09.2019. godine.

Presudom Suda BiH tužba je odbijena kao neosnovana, odnosno rješenje Agencije potvrđeno je u cjelosti. Sud je utvrdio da VSTV BiH nema zakonsku osnovu za takvu obradu financijskih izvješća kako je to propisano osporenim Pravilnikom. Naime, kako je to utvrđeno spomenutom presudom Suda BiH, član 86. Zakona o VSTV BiH ne propisuje ovlasti VSTV-u BiH koja su konstituirana osporenim Pravilnikom.

Do promjene zakonodavstva koje će propisati zakonsku osnovu za primjenu načela osporenog Pravilnika, te normirati proceduru podnošenja, provjere i objavljivanja financijskih izvješća, na temelju presude od 13.  siječnja 2020. godine, nemoguća je svaka naknadna regulacija u istoj stvari na isti ili sličan način.

- Usvajanjem "kozmetički inoviranog" nacrta Pravilnika, za koji čak nisu bili ni svi članovi VSTV-a BiH, kako su to prenijeli mediji, ulazi se u domen najgrubljeg kršenja presude Suda BiH. Osim što se time najočitije vrijeđa načelo vladavine prava – principi zakonitosti i pravne sigurnosti, isto predstavlja i kazneno djelo po domaćem kaznenom zakonodavstvu. Stupanjem na snagu takvog akta ušlo bi se i u domen pojedinačnog kršenja konvencijskih i ustavnih prava sudaca - navodi se u otvorenom pismu.

Radi izbjegavanja svake nedoumice i sumnje, Sud Bosne i Hercegovine smatra neophodnim izmijeniti postojeći ili donijeti novi zakon, ukoliko se želi institut podnošenja, provjere i obrade financijskih izvješća sudaca iz osporenog Pravilnika uvesti u ustavni poredak, jer je neprikosnoveni međunarodni standard da pitanja sudskog statusa moraju biti uređena primarnim zakonodavstvom.

Stoga, kako se u pismu navodi, Sud BiH poziva Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu, kao i sve dobronamjerne međunarodne partnere da zahtijevaju od tih institucija da se ovo pitanje što prije adekvatno zakonski uredi na jednak način, moguće i jednim zakonskim aktom, kako za političare – nositelje funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, tako i za suce u sudskoj grani vlasti.

Svakako, sve ovo, kako bi se pristupilo zakonitom i pravilnom tretiranju ovog pitanja u praksi, te na taj način i ispunile Peer review preporuke i preporuke iz svih ostalih relevantnih dokumenata, u prvom redu onih Europske unije.

- Sud Bosne i Hercegovine, kao jedina redovna sudska instanca na državnoj razini, ostat će dosljedan u promicanju načela vladavine prava i zaštiti principa zakonitosti, na kojima počivaju ustavni poreci svih demokratskih država, a koji nemaju alternativu i mogućnost izbjegavanja radi bilo kakvih ciljeva – ističe se u otvorenom pismu sudija Suda BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?