pridonose zdravlju

Ova biljka smanjuje kolesterol i tlak, koristi se u prevenciji raka, i Hipokrat vjerovao da može zamijeniti sve lijekove

21.05.2022.
u 20:13

Visoke razine vlakana koje bazga sadrži smanjuju razinu tzv. lošeg kolesterola, čime se smanjuje vjerojatnost za razvoj ateroskleroze i drugih srčano-žilnih bolesti

Porodica bazgi ima tridesetak vrsta, a najkorištenije su za liječenje i jelo crna (Sambucus nigra) i crvena bazga (Sambucus racemosa). Svi njeni dijelovi su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Primjena bazge poznata je od davnina i mnogostruka pa se navodi kako je Hipokrat smatrao da ona može zamijeniti sve lijekove. Možda nije baš tako, ali činjenica je da bazga obiluje tvarima koje pridonose čovjekovu zdravlju, piše Živim.hr.

Primjerice, bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vita mine A, B i C, dok su cvjetovi bogati glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Smatra se da su upravo flavonoidi, snažni antioksidansi, najvećim dijelom zaslužni za ljekovitost bazge. Zbog njihova se djelovanja bazga koristi u prevenciji karcinoma te u liječenju degenerativnih bolesti. Osim toga, pomaže jačanju imuniteta, pomoć je kod astme i upala dišnih puteva jer olakšava disanje i iskašljavanje. Djeluje detoksikacijski jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Laksativ je i diuretik

Visoke razine vlakana koje bazga sadrži smanjuju razinu tzv. lošeg kolesterola, čime se smanjuje vjerojatnost za razvoj ateroskleroze i drugih srčano-žilnih bolesti. Osim toga, bazga obiluje kalijem, koji štiti srce jer opušta krvne žile, čime utječe na snižavanje krvnog tlaka. Dokazan je i utjecaj antioksidansa iz bazge na reguliranje inzulina i razine glukoze, čime pomaže spriječiti razvoj bolesti, odnosno osigurati stabilnost za oboljele od dijabetesa.

Izbojni listovi bazge beru se u travnju i svibnju. Od njih se pripremaju mast ili prah, a koriste se kao diuretik te za liječenje dijabetesa. Cvjetovi se beru krajem svibnja, vrijeme mora biti suho i sunčano. Od njih se pripremaju čaj i sirup pa i liker. Najviše se koriste za poticanje znojenja i liječenje bolesti dišnog sustava. Kora s grana i stabla skuplja se u veljači i ožujku te u listopadu i studenom. Od kore se priprema čaj koji djeluje kao laksativ. Rujan je vrijeme za branje bobica. Pomažu kod neuralgija, zatvora, slabosti, stresa, probavnih tegoba itd. Od njih se rade džemovi, sirupi, likeri, vino.

OPREZ

Bazgino lišće sadrži toksine koji mogu izazvati probavne tegobe, ali i teškoće s disanjem. Da bi se neutralizirali, treba ih prokuhati u vodi. Možete se otrovati i pojedete li previše sirovih bobica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?