Mirko Šarović

Ova godina će biti teža od prošle, stvari će se usložnjavati

03.01.2018.
u 15:20

Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise - navodi Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je da među bh. političarima nema spremnosti za kompromis što je za njega predstavlja njihov nedostatak i zbog toga nema ni uspjeha.

- Suviše smo uski, a u ovoj zemlji ne možete uspjeti ako nemate kapacitet da pravite kompromise - iznio je stav Šarović u intervjuu za BHRT.

Šarović smatra da će ova godina biti teža od prošle i da će se stvari usložnjavati te predviđa da će se u prve redove probiti oni koji "najviše galame", dok će oni drugi imati manje šansi.

Istaknuo je da će u ministarstvu koje vodi nastojati odoliti tim iskušenjima, bez obzira što je izborna godina te je izrazio nadu da će i za 2018. godina biti dobra za njih.

- Za BiH stavljam veliki upitnik. Moja želja bi bila da dobijemo kandidatski status. To bi bila kruna rada ove administracije u ovom mandatu i to bi otvorilo zaista velike perspektive - kazao je.

Posebno je istaknuo jedan od ciljeva Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa, a to je prijem Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Proteklu godinu ocijenio je skromnijom od očekivanja, a to je rezultat političke situacije, koja se odrazila ponajviše na Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH i u nešto manjoj mjeri na Vijeće ministara.

- Što se tiče Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa rezultati su dobri. Krize nisu u tolikoj mjeri uticale. Otporniji smo i radili smo u punom kapacitetu. Naravno, uvijek ima stvari koje nismo uspjeli završiti i ostavljamo ih za razdoblje koje je pred nama - stava je Šarović. 

Najznačajnijim dometom ministarstva kojim rukovodi u prošloj godini Šarović smatra dobivanje dozvole za izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, što je često ne valorizira onako kako bi trebalo.

On je optimist kada su u pitanju sankcije Energetske zajednice i mišljenja je da ih neće ni biti, a dobra vijest stigla je iz Prištine gdje BiH nisu uvedene sankcije.

Međutim, Šarović nije želio govoriti na koji način su one izbjegnute, no pojašnjava da je sada BiH dobila još jednu šansu da ispoštuje ono što je ranije dogovoreno.

- Na posljednjem sastanku u Energetskoj zajednici u Beču, gdje su nazočili entitetski premijer Fadil Novalić i Željka Cvijanović dogovorili smo se da određena mišljenja dostavimo i vidjet ćemo hoće li taj dogovor biti ispoštovan - dodao je Šarović.

Napomenuo je da ukoliko to bude onako kako je dogovoreno, onda postoji šansa da BiH dobije i ovaj važan dokument jer je on važan za sve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?