recept

Ova izvanredna torta neodoljivo podsjeća na knedle sa šljivama

Foto: Vedran Bošković
12.08.2021.
u 07:36

Knedle sa šljivama su mnogima jedno su od omiljenijih jela. Jedan od recepata koji će vam u potpunosti promijeniti pogled na knedle donosi gastro.24sata.hr

Priprema traje cca 30-ak minuta i, kada se dobro ohladi, moći ćeš uživati u ovom prozračnom i laganom desertu. Na vama je samo da odlučite je li ovo ručak ili desert za poslije ručka.

“Biskvit” od griza je super jednostavan za napraviti i za njega će ti trebati samo 10-ak minuta, možda i manje. Nadjev, koji je skoro pa pekmez, također neće oduzeti puno vremena ako šljive unaprijed sitnije narežeš.

Sastojci za biskvit:

200 g griza

200 g šećera

1 l mlijeka

70 g maslaca

1 jaje

200 g krušnih mrvica

Za nadjev:

800 g šljiva

1 vanillin šećer

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice kardamona

2 žlice šećera

Priprema:

S pripremom recepta kreni tako da najprije na 20-ak grama maslaca ispržiš krušne mrvice uz dodatak dvije žlice šećera. Ostavi ih sa strane da se ohlade nakon što su gotove tj. nakon što su poprimile zlatnu boju. Mlijeko prokuhaj pa mu dodaj griz pomiješan s ostatkom šećera. Kuhaj dok “biskvit” ne dobije na gustoći s tim da miješaš cijelo vrijeme kuhanja kako ništa ne bi zagorjelo. Zatim dodaj maslac, dobro promiješaj pa skloni s vatre.

Dodaj i jaje koje si prethodno umutila! Sve dobro izmiješaj pjenjačom ili mikserom u glatku smjesu!

Šljive operi te očisti od koštica i nareži barem na četvrtine. Preporuka je narezati ih još i na manje komadiće kako bi se prije ukuhale. Dodaj im šećer, vanilin šećer i začine pa kratko dinstaj, nekih 10-ak minuta tj. dok ne budeš zadovoljna teksturom. Ako ne želiš da se skroz raspadnu, kraće dinstaj, prilagodi svom ukusu.  Sve smo skuhali tako da je ostalo samo složiti tortu.

Kalup namaži maslacem te pospi krušnim mrvicama. Pola griz smjese sipaj u kalup te ga stavi na 20-ak minuta u hladnjak. 

S malo krušnih mrvica “poškropi” prvi sloj griza te na njega stavi nadjev od šljiva. Završi sve ostatkom griza. Ako ti se griz slučajno malo stvrdnuo dok si došla do ovog koraka, slobodno ga razrijedi s malo mlijeka kako bi mu vratila prikladnu teksturu.

Još malo krušnih mrvica povrh gornjeg “biskvita” i torta može u hladnjak na duže hlađenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije