brojne koristi

Ovaj citrus pomaže s probavom, zdravljem srca, dijabetesom i kožnim problemima

Zaboravite na vodu s limunom
22.01.2021.
u 20:30

Grejp je, usudili bi se reći, kralj voća kada su u pitanju zdravstvene koristi za organizam.

Osim što je odličan dodatak u hrani, možete ga koristiti i u beauty svrhe ili pak kao prirodnog borca protiv buba (citronela je već izvanredan prijatelj u borbi protiv komaraca, a uskoro će izaći na tržište i proizvodi od grejpa). Grejp je zapravo hibrid citrusa – on je miks između naranče i pomela, sudeći prema istraživanju objavljenom u American Society for Horticulture Science. Obično se beru u jesen i zimu, a Teksas je jedan od najvećih proizvođača ovog voća na svijetu. S obzirom na različitu klimu u svijetu i brojne države koje proizvode isti, možemo ga konzumirati tijekom cijele godine, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Nutrijenti
Prosječan grejp srednje veličine je oko 256 grama, od čega je 230 grama vode, što ga čini genijalnim voćem za hidrataciju iznutra. Osim vode koju sadrži, odličan je izvor vitamina C, A, vlakana, kalija, kalcija, magnezija, beta karotena, antioksidansa i vrlo je niska razina kalorija.

Zdravstvene koristi grejpa

Podrška imunološkom sustavu
Budući da je odličan izvor vitamina C, dobar je suputnik u borbi za ojačanje imuniteta i izvlačenje iz prehlada. Vitamin A ima važnu ulogu u smanjivanju upalnih procesa u tijelu, a ovi imuno boosteri potiču i produkciju kolagena u tijelu koji nam je prije svega važan za kožu.

Zdravlje srca
Istraživanja su pokazala da ljudi koji su tijekom šest tjedana tri puta dnevno konzumirali grejp, imali su bolju krvni tlak i razinu kolesterola. Sve to je zbog velike količine kalija koji pomaže u regulaciji istog, te vlakana koja pomažu kod srčanih bolesti.

Probava
Zbog ranije spomenutih vlakna, neće vam biti zdravo samo srce, već i probava koja će bolje raditi.

Gubitak kilograma
Budući da je bogat nutrijentima, a nizak kalorijski, grejp je idealna užina za one koji imaju u planu mršavjeti. Stručnjaci savjetuju da prije obroka pojedete pola grejpa kako bi balansirali obrok i prije se zasitili, a još uvijek dobili sve potrebne nutrijente za puni obrok.

Dijabetes i šećer u krvi
Vlakna koja sadrži grejp mogu također pomoći smanjiti razinu šećera u krvi i sporije probavljanje kroz probavni sustav. Što se hrana sporije probavlja, sprječava skokove šećera u krvi.

Posvjetljivanje kože
Budući da je bogat antioksidansima, grejp je odličan suputnik u borbi protiv raznih pigmentacija na koži. Osim što će vam pomoći ako ga jedete, možete ga dozirano nanijeti ciljano na područja kože koja imaju pojačanu pigmentaciju. Naravno, u proizvodima, ne sok grejpa direktno na kožu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?