PROBAJTE

Ovaj jednostavan trik učinit će vašu crnu kavu ukusnijom i manje gorkom

kava
30.11.2020.
u 12:27

Svi kavoljupci svjesni su činjenice da je crna kava bez dodataka zdravija od svih opcija koje nam se nude. Ipak, velik broj ljubitelja kave ne pristaje piti svoju kavu bez sladila i mlijeka.

Konzumiranje kave s navedenim dodatcima za mnoge prave kavoljupce te stručnjake velika je pogreška. No ne mogu svi ljudi uživati u gorčini crne kave, pa biraju nezdravije obogaćene opcije. Ako spadate među one kojima gorčina smeta, imamo dobru vijest za vas. Stručnjaci su još krajem devedesetih godina prošlog stoljeća došli do načina na koji se gorčina kave može ublažiti. Trik je vrlo jednostavan, a za isti će vam trebati samo prstohvat soli, piše ljepotaizdravlje.hr.

Naime, u istraživanju objavljenom 1997. godine u znanstvenom časopisu Nature ispitanici su morali ocijeniti okus otopine slatkog i gorkog, slanog i gorkog te slatkog, slanog i gorkog. Rezultati su pokazali da je najmanje gorka otopina ona koja je miješana sa solju. Znanstvenici kažu kako samo nekoliko zrnaca soli u kavi mogu “prevariti” receptore na jeziku koji bi inače mozgu poslali poruku o gorčini. Sol se veže za receptore na jeziku te blokira spojeve gorčine.

To blokiranje dovodi do toga da se drugi okusi kave osjete više te samim tim do većeg uživanja u kavi. Ovo je istraživanje pokazalo da je sol čaroban spoj čijim dodatkom doista možemo promijeniti okus raznih jela te napitaka. Dovoljna je samo mala količina soli da u potpunosti promijenite okus onome što ćete konzumirati, stoga trebate biti oprezni. Ako želite izbjeći gorčinu, stručnjaci kažu da trebate početi s vrlo malim dozama soli kako biste našli svoju mjeru te uživali u bogatim okusima kave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?