blagdani će biti drugačiji

Ove godine bez velikih dočeka i okupljanja, pandemija uništila čaroliju Božića i Nove godine

13.11.2020.
u 09:00

Blagdansko, odnosno gotovo božićno vrijeme, mnogima je omiljeno doba godine, vrijeme kada uživamo u obiteljskom okružju, mirisu kuhanog vina i najfinijih domaćih kolača i kada smo svi prilično dobre volje. Blagdani su do sada okupljali i spajali. Ali ove godine bit će nešto drugačiji, piše Večernji list BiH

Onome čemu se posebno veselimo svake godine jesu božićni sajmovi, adventska putovanja, zimski gradovi organizirani na trgovima, no ove se godine sve mijenja, daleko je od onoga na što smo se naviknuli. Mnogi su gradovi diljem Europe otkazali održavanje božićnih sajmova, a oni koji nisu, još rade na organizaciji kako bi osigurali da sve bude u skladu s mjerama.

Advent uz mjere

Iako bez dočeka Nove godine na otvorenom, Mostar će i ove godine imati zimski grad Winterville. S obzirom na epidemiološko stanje u Mostaru, iz Gradske uprave zatražili su mišljenje Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanske županije o organizaciji spomenutih manifestacija. “Sugerirano nam je da ne organiziramo doček Nove godine, koncerte ni druge javne događaje koji podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi te da Winterville možemo organizirati i postaviti kućice i klizalište koji mogu raditi neometano uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, ali uz opasku kako se stanje s pandemijom mijenja iz dana u dan pa, ako budu donesene nove mjere, i organizacija Wintervilla prilagodit će se tomu”, rekla je za portal Bljesak.info nedavno šefica Službe za kulturu Grada Mostara Inga Dragoje Mikulić. Kako će izgledati predbožićno vrijeme u bosanskohercegovačkim gradovima, svakako će odrediti epidemiološka situacija. Brojni građani BiH proteklih godina odlazili su na zagrebački Advent. Međutim, ove godine to će izostati. Advent u Zagrebu tri puta osvojio je titulu najljepšeg u Europi, no adventske manifestacije ove su godine otkazane zbog mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.

“Jedino će obrtnici imati sedam-osam štandova na Jelačićevu trgu. No, klasične manifestacije ove godine neće biti”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. S obzirom na trenutačne mjere od maksimalno 100 osoba na otvorenom i pedeset u zatvorenom, a u nekim županijama čak i 25 u zatvorenom i 50 na otvorenom, teško da se može organizirati bilo što. Novogodišnje proslave na gradskim trgovima uvelike su otkazane diljem svijeta, pa i Bosne i Hercegovine. Vrlo je izvjesno i da tradicionalnih dočeka na trgovima diljem Bosne i Hercegovine neće biti. Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka nedavno je najavio da će u Sarajevu biti upriličen online doček Nove godine, što znači da na Trgu BiH 31. prosinca ove godine neće biti velikih okupljanja i koncerata.

Da će ovogodišnji doček biti potpuno drukčiji od uobičajenog, govori i to da je tradicionalni doček Nove godine u New Yorku na Times Squareu, koji privlači veliku pozornost cijele svjetske javnosti, otkazan prvi put nakon 114 godina zbog pandemije koronavirusa. Ipak, sve ovo nije spriječilo bosanskohercegovačke hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte da počnu planiranje dočeka Nove godine.

Doček u restoranima

Ipak, ne bi bilo nikakvo iznenađenje da epidemiološke mjere uvelike poremete i ove, sadašnje planove. Nije teško preko interneta i društvenih mreža doći do prvih hotelskih ponuda za najluđu noć u godini. Ipak, na ovim ponudama nije istaknuto hoće li biti ograničen broj gostiju na proslavi, ograničeno radno vrijeme objekta i slično. A pitanje je, ovisno o mjerama, i hoće li uopće raditi. Prema trenutačnim epidemiološkim mjerama, ugostiteljskim objektima na području FBiH dopušten je rad do 23 sata, dok ugostiteljski objekti u RS-u rade do ponoći.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?