STRUČNJACI SE SLAŽU:

Ove namirnice treba izbjegavati po svaku cijenu! (broj 6 će vas šokirati)

hrana
08.02.2016.
u 14:49

Svi smo čuli da namirnice koje jedemo sadrže toksine i opasne kemikalije. Jesti zdravo znači konzumirati namirnice koje su minimalno obrađene i koje ne sadrže aditive.

Evo namirnica za koje različiti eksperti za hranu kažu da ih nikada ne treba jesti! 

1. Endokrinolozi – paradajz u konzervi

Problem je u limenim konzervama. One sadrže bisfenol-A, sintetički estrogen koji se dovodi u vezu s reproduktivnim problemima, srčanim oboljenjima, dijabetesom i gojaznošću.

Koja je alternativa? Sok od paradajza iz staklene boce

2. Farmeri – meso grla koja su hranjena kukuruzom

Stoka u prirodi jede travu, a ne žitarice. Većina današnjih farmera, zbog pritiska i želje za većim profitom, hrani stoku kukuruzom i sojom zato što su jeftiniji. Meso stoke koja se hranila travom sadrži više beta-karotena, vitamina E, omega 3 masnih kiselina, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Uz to, sadrži manje zasićenih masti.

Iako je ovo meso skuplje, mnogo je zdravije i ukusnije.

3. Toksikolozi – kokice iz mikrovalne

Problem je u supstanci PFOA, kemikaliji koja se nalazi u pakiranju kokica za mikrovalnu. Ova kemikalija dovodi se u vezu s neplodnošću, kao i problemima s jetrom i gušteračom. U mikrovalnoj ova kemikalija isparava i ulazi u kokice, a u ljudskom tijelu se može zadržati godinama. 

Alternativa? Obične kokice.

4. Poljoprivrednici – neorganski krompiri

Neorganski krompiri sadrže herbicide, pesticide i fungicide. Neorganske krompire možete prepoznati po tome što ne mogu da proklijaju.

Alternativa su, naravno, organski krompiri. Neki bi možda pomislili da je alternativa oprati krompire, ali kemikalije su upijene u tolikoj meri da pranje nije nikakvo rešenje.

5. Eksperti za ribarstvo – lolos sa farmi

Kao što nije prirodno da krave jedu žitarice, tako nije prirodno ni da lososi budu ograđeni mrežom i da se hrane sojom, živinskim otpacima ili čak hidroliziranim perjem pilića. Meso lososa koji se uzgajaju na ovaj način izuzetno je kancerogeno i dovodi se u vezu s dijabetesom i gojaznošću.

Alternativa je divlji, ulovljeni losos.

6. Eksperti za istraživanje raka – mlijeko krava kojima se ubrizgavaju umjetnim hormoni

Proizvođači mlijeka kravama ubrizgavaju hormone rasta kako bi što više povečali proizvodnju mlijeka, što dovodi do infekcija i gnojenja. Ovakvo mlijeko povezuje se s rakom debelog crijeva, dojke i prostate.

Alternativa je sirovo i organsko mlijeko

7. Biotehnološki eksperti – neorganska soja (GMO nefermentisana soja)

Jedina soja koja je prihvatljiva za ljudsku upotrebu jeste fermentirana soja. Nažalost, 90% soje u svetu je genetski modifikovano i izaziva dugoročne probleme sa zdravljem zato što remeti balans hormona, a može da dovede čak i do raka.

8. Eksperti za organsku hranu – neorganske jabuke

Od svih neorganskih proizvoda, jabuke sadrže najveći nivo pesticida. Rezultati više istraživanja izloženost ovim pesticidima dovode u vezu s rakom i Parkinsonovom bolešću.

Iako su skuplje, organske jabuke su mnogo ukusnije i neuporedivo zdravije. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?