savjeti

Ovih 11 namirnica nikada ne smiješ držati u hladnjaku – premda većina nas to radi

Foto: Shutterstock
03.12.2019.
u 12:27

Neki od nas automatski sve rashlade - hladno je, pa to mora održavati namirnice svježima, zar ne? Očito postoji pravi način i pogrešan način spremanja namirnica, ali možda ne znaš za svaku namirnicu što je ispravo, a što ne. Stoga pogledaj savjete stručnjaka... 

1. Kruh 
Kruh se suši i mnogo brže postane ustajao ako je u hladnjaku - što nije ono što želiš kad zagrizeš svoj sendvič za vrijeme stanke za ručak. Pokušaj ga čuvati na hladnom i suhom mjestu. Spremnik za kruh ili vrećice bio bi dobar početak, piše miss7.24sata.hr.   

2. Dinje 
Nema ništa poput fine hladne dinje koje će te rashladiti tijekom vrućeg ljetnog dana – međutim, preporučuje se da ih pohraniš negdje drugdje - ali samo prije nego što ih narežeš. Jednom kad si narezala dinje, zamotaj ih u foliju te onda stavi u hladnjak. 

3. Banane 
Upravo si kupila gomilu banana? Možda ćeš biti u iskušenju da ih staviš ravno u hladnjak - ali radije pričekaj nekoliko dana. Banane dolaze iz tropske klime i njihove stanice nemaju prirodnu obranu od hladnoće. Jednom kada požute, stavljanje u hladnjak i nije tako loše. Ako su zelene boje i odmah ih rashladiš, neće sazrijevati uopće. Umjesto toga, postat će gnjecave i crne jer njihovi enzimi razgrađuju hranjive tvari. Ako su već zrele, sigurnije je staviti ih u hladnjak. 

4. Rajčice 
Vjerojatno stavljaš rajčice u hladnjak kako bi bile lijepe i hladne. To i nije baš dobra ideja. Stručnjaci kažu da hlađenje rajčice zapravo oštećuje membranu unutar voća, mijenjajući ukus i teksturu. Rajčica će izgubiti okus i vjerojatno će imati vodenasti i nezreli okus. Ostavi ih na polici u kuhinji i razvit će više ukusa tijekom nekoliko dana.   

5. Krumpir 
Prema američkoj „Agenciji za norme za hranu“, krumpir je jedina hrana koju nikada ne bi smjela čuvati u hladnjaku - jer to može biti štetno. "Kad se čuvaju u hladnjaku, škrob u krumpiru pretvara se u šećer. Kada se peče ili prži, ti se šećeri kombiniraju s aminokiselinom asparaginom i stvaraju kemikaliju akrilamid, za koju se smatra da je štetna." 

6. Torta 
Tortu koja ne sadrži sastojke koji su brz kvarljivi dobro je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko dana. Ako je u njoj svježe vrhnje, očito je da je trebaš staviti u hladnjak.  

7. Kava 
Ako imate naviku staviti svoju posudu s kavom u hladnjak (premda nismo sigurni zašto bi to napravila), odmah prestani. Kava uzima mirise iz svoje okoline, a ne želiš da kava ima okus kao sir. Čuvaj je u hermetički zatvorenoj posudi izvan hladnjaka.   

8. Med 
Med se ne kvari, pa zašto ga onda čuvati u hladnjaku? Na niskim temperaturama također se počinje kristalizirati. Ostavi ga vani.  

9. Luk 
Očito luk najbolje djeluje u suhim i dobro prozračenim prostorima. Štoviše, ako je u hladnjaku, mogao bi promijeniti okus ostalih namirnica. Ne zaboravi ga držati na tamnom mjestu ili će početi klijati. 

10. Češnjak 
Isto vrijedi i za češnjak. Treba ga držati na suhom i prozračnom mjestu.    

11. Avokado 
Nema ništa neugodnije od nezrelog avokada. A čuvanje u hladnjaku neće pomoći. Očito hladna temperatura ometa proces zrenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?