utječe na organizam

Ovih 12 stanja i bolesti mogu potpuno promijeniti vašu osobnost i ponašanje

shutterstock
16.06.2021.
u 11:53

Kako reagirate na okolinu, kako razmišljate, kako se ponašate... Sve to čini vašu osobnost

Iako kroz godine naučimo kako kontrolirati svoje raspoloženje, ili mu se prepustiti, tu su određena zdravstvena stanja koja mogu jako utjecati na osobnost i ponašanje – koje nikako ne nalikuje vama, piše Ordinacija.hr

1. ALZHEIMEROVA BOLEST

Ova bolest utječe na razmišljanje, procjenu, memoriju i donošenje odluka, a zbog svega toga čovjek može ostati zbunjen. Na samom početku možete osjećati da ste anksiozni i da se lakše naljutite, a kroz vrijeme simptomi mogu biti i gori. Slatka i brižna osoba može postati zahtjevna i naređivati svima. Ili netko tko se nekada puno brinuo i bio pod stalnim stresom, može postati mirna i zadovoljna osoba.

2. DEMENCIJA LEWYEVIH TJELEŠACA

Nakon  Alzheimerove bolesti ovo je najpoznatiji tip demencije. Skupine neobičnih proteina se nakupljaju na području mozga koji kontrolira pamćenje, pokret i razmišljanje. Tako da ovo stanje utječe i na fizičku i psihičku komponentu. Osobe koje imaju ovu bolest često su pasivne, pokazuju manje emocija i gube interese na svim područjima.

3. PARKINSONOVA BOLEST

Ono što može započeti blagim tremorom u rukama, može se razviti u probleme s hodom, spavanjem i razmišljanjem. Na početku osoba može biti opterećena detaljima, a naknadno se čini odsutna i ne zainteresirana za društvo. Teško je u ovom slučaju misli zadržati na jednoj stvari.

4. MULTIPLA SKLEROZA

Imunološki sustav napada živce u mozgu i leđnoj moždini. Može uzrokovati razne probleme, od onih s mjehurom do nemogućnosti hodanja. Nekada može voditi do osjećaja euforije, gdje je sreća puno jača od bilo kakve normalne reakcije. Može uzrokovati smijeh ili suze bez ikakve kontrole te ne moraju takve reakcije biti povezane sa stvarnim stanjem uma.

5. BOLESTI ŠTITNJAČE

Štitnjača proizvodi hormone koji tijelu govore kako brzo mora raditi. Ako ih proizvede previše, rezultata može biti kao da je netko stisnuo pedalu gasa. Možete se lako naljutiti, biti anksiozni i imati promjene raspoloženja. Možete i zaboravljati…. Ako se stanje ne liječi, problemi se samo mogu pogoršati.

6. TUMOR NA MOZGU

Ako se nalazi na čeonom režnju, može utjecati na promjene osobnosti, emocije, rješavanje problema i pamćenje. Može uzrokovati i promjene raspoloženja, učiniti vas agresivnima ili potaknuti pojavu paranoičnih misli.

7. NEKI OBLICI RAKA

Tumor na mozgu i leđnoj moždini nisu jedni koji utječu na osobnost. Ako se on nalazi na štitnjači, koja kontrolira hormone, simptomi mogu biti isti.

8. MOŽDANI UDAR

Kada krv ne može stići do mozga, stanice nemaju dovoljno kisika i odumiru. Posljedice naravno ovise o tome koliko je udar trajao i u kojem se dijelu mozga dogodio. Osim fizičkih posljedica, možete postati nestrpljivi, imati jake promjene raspoloženja ili biti impulzivni.

9. DEPRESIJA

Na žalost, ona prodire u sve kutove života. Ne samo da će promijeniti raspoloženje nego utjecati na način razmišljanja i donošenje odluka. Može se jako razlikovati kod muškaraca i žena. Žene će se osjećati bezvrijedno, krivo, dok će muškarci osjetiti umor, iritacije i ljutnju.

10. OPSESIVNO KOMPULZIVNI POREMEĆAJ

Ovo stanje nosi anksioznost neugodne misli koje se jednostavno ne mogu zaustaviti. Na primjer, stalno perete ruke i ne možete prestati. Ako vas netko kritizira, stanje se može samo pogoršati jer to hrani vašu anksioznost.

11. BIPOLARNI POREMEĆAJ

Ovo će stanje uzrokovati promjene raspoloženja u svakodnevnom životu. Kada je pozitivan osjećaj onda se radi o euforiji, brzom govoru i ulaženjem u rizik. Kada je loše razdoblje, osoba se osjeća bezvrijedno. Može utjecati na lošije raspoloženje i probleme s razmišljanjem.

12. SHIZOFRENIJA

Zbog ove ozbiljne mentalne bolesti može vam se činiti da čujete glasove i vidite stvari koje ne postoje. Na početku bolesti se možete povući iz društvenog života, a ponašanje često nema veze s karakterom osobe, teško ga predvidjeti i van kontrole je.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?