lako do osvježenja

Ovih 5 namirnica rashladit će vas poput sladoleda

sladoled lubenica
Guliver/Thinkstock
10.07.2016.
u 14:11

Za vrijeme visokih temperatura, hidratacija organizma postaje još važnija te bi bilo dobro povećati konzumaciju voća i povrća zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tekućine

U vrijeme ljetnih vrućina, tražimo načine kako ćemo se rashladiti. Za sve one koji ne mogu ovog trena otputovati na more i rashladiti se čitanjem dobre knjige u hladu, postoje namirnice koje mogu donijeti osvježenje. Lako su dostupne i mogu se naći u gotovo svakom kućanstvu i hladnjaku, piše zadovoljna.hr.

Za vrijeme visokih temperatura, hidratacija organizma postaje još važnija te bi bilo dobro povećati konzumaciju voća i povrća zbog visokog sadržaja vode, koja tada služi kao dodatan izvor tekućine. Također, treba izbjegavati masnu i slanu hranu te kofeinske napitke.

KRASTAVAC – ubrajamo ga među namirnice koje hlade upravo zbog visoke količine vode. Zbog niske kalorijske vrijednosti, ima vrlo široku primjenu te se koristi u juhama, salatama i sendvičima. Krastavac je dobro kombinirati s tikvicama, patlidžanom ili rajčicom, začiniti s limunovim sokom, čime se dobije lakoprobavljiva i ukusna salata, idealna za ljetne dane. 

RAJČICA – zbog svog nutritivnog sastava, rajčica je već dugo poznata kao visoko vrijedna namirnica. Rado je viđen gost svih ljetnih salata, a u kožici rajčice se nalazi spoj koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca zbog koje će koža dulje biti mlada.

LUBENICA – zbog visokog sadržaja vode, lubenica je jedna od najboljih namirnica za osvježenje. Ukusna je, sočna i lagana te kao takva postaje idealan desert nakon ljetnog ručka. Za dodatno rashlađenje, dobro ju je kombinirati s ananasom i breskvom, ili bilo kojim tropskim voćem. Osim što će vas takav desert osvježiti, osigurat će vam i prijeko potrebne vitamine i minerale.

GREJP – ova je tropska biljka, osim po svom soku gorko – kiselog okusa, poznata i po visokom sadržaju bioaktivnih tvari koje povoljno utječu na naš organizam. Za rashlađenje, najbolje je konzumirati sok od svježeg grejpa koji će nam pomoći u regulaciji znojenja, a koristi se i za smanjenje prekomjerne tjelesne mase.

SALATA OD HELJDE – tijekom ljetnih dana, ako želite ukusan, nutritivno bogat i lagan obrok, razmislite o heljdi. Potrebno ju je skuhati i ohladiti, a zatim joj dodati tunu, kukuruz, svježu rajčicu i krastavac, začiniti s limunovim sokom i malo papra. Takav je obrok lako probavljiv, neće vas napuhati, lako se priprema i postat će omiljeni recept za ljeto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?