Nije sva hrana zdrava

Ovo je 13 namirnica koje stalno jedete, a mogu loše utjecati na vaše zdravlje

13.10.2021.
u 11:54

Čini se da postoji dosta opasnih stvari u vašoj kuhinji, a pritom ne mislimo na noževe.

Ponekad i jako ukusna hrana može predstavljati prijetnju za zdravlje. Pogledajte imate li ove namirnice u kuhinji i razmislite treba li ih i kako koristiti

1. GLJIVE

Zdrave gljive su uvijek dobra namirnica za dodati omiljenom jelu ali nisu sve stvorene jednake. Neke od njih će umak učiniti savršenim, a neke su tako otrovne da vas mogu i ubiti. 

2. LIŠĆE RABARBARE

Od nje se može pripremiti puno slastica, ali listovi su joj otrovni te mogu uzrokovati probleme s disanjem, napadaje, propast bubrega i ponekad čak smrt. 

3. RAJČICE 

Crvene, sočne i ukusne rajčice sadrže i otrov koji se zove Glikoalkaloid i može uzrokovati probleme s probavom, jake grčeve i anksioznost. Trebali biste stoga izbjegavati lišće i stabljike.

 

Shutterstock

4. KIKIRIKI 

Jedna od najpoznatija alergija je ona kikiriki, a najozbiljnija reakcija može biti zatvaranje dišnih putova, šok i gubitak svijesti. Posebno je opasna jer može uzrokovati smrt ako se ne liječi. Prije nego djetetu ponudite maslac od kikirikija provjerite je li alergično. 

5. ŠKOLJKE

Svima je poznato koliko problema može zadati pokvarena školjka, ali i ona koja to nije može uzrokovati alergijske reakcije i onemogućiti disanje što može biti velika prijetnja života. 

 

6. KRUMPIR 

Krumpir ima otrovno lišće i stabljiku, ali iako je tako, vrlo će se rijetko netko otrovati od krumpira, a najčešće se ljudi otkriju kada jedu zeleni krumpir ili piju čaj od listova krumpira. 

7. SIROVO MESO I NEPRAVILNO KUHANA JAJA 

Sirovo meso, uključujući crveno meso, piletinu i puretinu te plodove mora – ali i nedovoljno kuhana jaja sadrže salmonelu, bakteriju koja može uzrokovati trovanje koje može biti vrlo nezgodno i voditi do dodatnih komplikacija koje mogu uzrokovati i smrt kod osoba sa slabim imunološkim sustavom.  Pazite uvijek da su ove namirnice dobro kuhane. 

8. HOT DOG

Iako omiljena poslastica u svakom parku zabave, upravo je hot dog čest uzrok smrti kod djece, pa pazite na svoje najmlađe kada ih jedu. 

 

9. BADEMI 

Iako je ovo poslastica apsolutna nagrada za zdravlje može biti i potencijalno opasna. Gorki bademi, kada su sirovi, puni su cijanida te trebaju proći kroz proces zagrijavanja kako bi se iz njega izbacili otrovi. 

10. RICINUSOVO ULJE 

Ovo je biljno ulje koje se dobije od prešanog od ricinusovog zrna koje je puno otrova koji se zove  ricin. Svakako provjerite prije kupovine kako je napravljeno te što piše na deklaraciji proizvoda. 

11. NAPUHAČA

Ova je riba jako slatka – na prvi pogled, ali može biti jako opasna za čovjeka pa čak i uzrokovati paralizu i smrt radi ekstremno jakog otrova koji se nalazi na koži ribe. 

 

12. MED

Pirolizidinski alkaloidi, otrovni toksini se nalaze u ovoj slatkoj i ljepljivoj poslastici. Ako se ne obradi i pohrani kako treba, uživanje u medu može dovesti do glavobolja, vrtoglavice, povraćanja i osjećaja slabosti – a ako pojedete previše može doći i do fatalnog ishoda. 

13. TUNA

Vjerojatno ste čuli o opasnosti trovanja živom, a upravo iz tog razloga treba biti oprezan kada jedete sirovu tunu – posebno se ovo odnosi na djecu i trudnice. Jednom kada se pojede može uzrokovati svrbež, bol, visoki krvni tlak i ostale opasne simptome.

 

Shutterstock
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije