Čuvar zdravlja:

Ovo je 6 najvažnijih dobrobiti magnezija

29.12.2020.
u 21:24

Uz njega srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče, lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprječavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja, piše Ordinacija.hr.

Danas je opće poznato da je magnezij esencijalni sastojak organizma te da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Važan je za formiranje jakih i čvrstih kostiju, sudjeluje u stvaranju energije, pomaže kod glavobolja...

Magnezij se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osjetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuhanju, pa je hranu bogatu magnezijem najbolje jesti što je moguće svježiju i u cjelovitom obliku. Najbolji su izvor magnezija zeleno lisnato povrće, poput špinata, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u sjemenkama bundeve, brokuli, banani, grašku, ribi.

1. MOŽE OJAČATI KOSTI I ŠTITITI OD OSTEOPOROZE

Brojne su studije pokazale pozitivnu poveznicu između magnezija i gustoće kostiju, kod muškaraca i žena. Razlog je što je magnezij uključen u izgradnju kostiju te će povećati apsorpciju vitamina D. Unos dovoljne količine magnezija bi mogao igrati i važnu ulogu u održavanju snage mišića, pa nikako ne izbjegavajte ovaj mineral.

2. MOŽE POMOĆI KOD DEPRESIJE I ANKSIOZNOSTI

Pokazalo se da magnezij može poboljšati raspoloženje bilo da koristite antidepresive ili ne. Ponekad se naziva i  “antistresnim mineralom“ zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim funkcijama, povezanima s negativnim posljedicama stresa.

 

3. MOŽE SNIZITI KRVNI TLAK

Za osobe koje pate od hipertenzije, magnezij može biti od velike pomoći pro snižavanju krvnog tlaka. Tu su i brojne dobrobiti za kardiovaskularni sustav, a pravilan unos ovog minerala je povezan sa smanjenim rizikom od infarkta.

 

Shutterstock

4. MOŽE VAS RIJEŠITI GLAVOBOLJA I MIGRENA

Manjak magnezija u organizmu čini se igra veliku ulogu u razvoju migrena i glavobolja. Ipak, dokazi koji bi potvrdili ove riječi na žalost ne postoje u dovoljnom broju.

5. POTIČE DOBAR SAN

Kako starimo, primjećujemo promjene u navikama vezanim za spavanje. Studija koja se bavila proučavanjem utjecaja magnezija na spavanje, kod osoba starih od 60 do 80 godina, otkrile su kako ovaj mineral može te promjene držati pod kontrolom. Za one koji nemaju spomenutih problema, magnezij može pomoći jer će umiriti živce i doprinijeti mirnijem raspoloženju.

 

Shutterstock

6. OLAKŠAVA PMS

Kod mnogih žena će ovo razdoblje donijeti stres, anksioznost, promjene raspoloženja, nadutost i glavobolje te tako utjecati na svakodnevicu. Studije sugeriraju kako je magnezij, ako se uzima sam ili u kombinaciji s vitaminom B6 odlična pomoć pri uklanjanju nekih od spomenutih simptoma.

 

KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI MANJKA MAGNEZIJ?

Simptomi manjka magnezija se dijele u 3 kategorije:

Rani simptomi:

•    gubitak apetita
•    mučnina
•    vrtoglavice
•    povraćanje
•    umor
•    osjećaj slabosti

Blagi simptomi:

•    utrnulost
•    grčenje u mišićima
•    promjene u ponašanju
•    aritmije

Ozbiljni simptomi:

•    niska razina kalcija u krvi -Hipokalcijemija 
•    niska razina kalija - Hipokalijemija

A. A.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?