Prof. dr. sc. Mile Lasić

Ovo nasilje vodi k četiri godine zastoja i kaosa

koalicija
Foto: FENA
11.11.2014.
u 09:01

Ako je riječ o suradnji stranaka narodnjačke orijentacije koje su potpisale deklaraciju o europskim vrijednostima, kaže Lasić, onda je tu višak DF

Politički analitičar Mile Lasić smatra da je sporazum SDA, DF-a, SDS-a, PDP-a i NDP-a već viđena stvar u BiH poznata pod šifrom “platforma” i da predstavlja klasično političko i pravno nasilje koje je opasno za BiH. 
- Ako ovo znači da se onima koji će u Republici Srpskoj imati vlast i većinu daje ‘crveni karton’, te da se onima koji kod Hrvata imaju 52 posto podrške kaže ‘evo, ako hoćete dođite’, onda to govori o totalnom nerazumijevanju BiH koja ne trpi ovakvu vrstu nasilja”, rekao je Lasić Srni. On je istaknuo kako se “ne može doći do političke zajednice u BiH” ako se negira i ignorira izborna volja konstitutivnih naroda te da se to ne smije raditi nijednom narodu u BiH. Lasić smatra da se u sljedeće četiri godine može očekivati samo zastoj ako vlast bude formirana bez pobjednika među Hrvatima i Srbima. “Često govorim o neophodnosti dvotrećinskih kapaciteta na svim razinama vlasti kako bi bila realizirana ustavna reforma, izmjena Izbornog zakona te da bi bile pokrenute reforme u sferi ekonomije, prava, socijale”, rekao je Lasić koji je i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

On kaže da sve te reforme ne mogu biti realizirane s nasiljem koje je Bakir Izetbegović legitimirao jučer “na nadmeni način koji proizvodi probleme, a ne okuplja one koji moraju biti uključeni, a riječ je o onima koji imaju većinske legitimitete kod Srba i Hrvata”.

Ako je riječ o suradnji stranaka narodnjačke orijentacije koje su potpisale deklaraciju o europskim vrijednostima, kaže Lasić, onda je tu višak DF.

“Demokratska fronta je tobože stranka ljevice iako je stranka političkih i pravnih nasilnika i opasna po reforme, ma s kim bila u koaliciji, kao što je bio i SDP, odakle su se ispili ovi ublehaši”, rekao je Lasić.   

Komentara 4

CV
cro_vuko
11:28 11.11.2014.

Covic, odnsono HDZ je trebao koalirati sto prije sa SBB, i tako bi se sprijecilo Izetbegovica da odabere DF i Komsica. Komsica koji smatra da Hrvatsko pitanje ne postoji. Za razliku od njega SBB i Radoncic stalno ponavljaju da nema stabilne drzave dok god se Hrvatsko pitanje ne rijesi.

BR
brodarevac
14:31 12.11.2014.

Žalosno je što jedan prof.dr.sc ne može na jedan normalan objektivan način piše, gospodine Lasiću šta će biti ako u BiH bude ostalih više nego Hrvata hoćete li priznati da oni mogu birati ljude slične Komšiću i da njih uvrstimo u ustav BiH i da njima damo bar jedan entitet. Žalosno, vjerovatno nam i ne treba takva ustavna promjena koju vi zagovarate, politika koja nas je dovela do dna "ako se slažete sa mnom u redu je ako ne to tako ne može". Svi se moramo slagati sa Čovićem.

PA
pacijent
20:37 11.11.2014.

cope vlast treba da prave stranke koje su dobile glasove od svog naroda zato i sluze izbori

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?