Ususret blagdanima

“Ovo su dani kada se sjećamo, ali i kada sebi želimo predočiti vječni život”

30.10.2017.
u 10:00

Ususret predstojećim blagdanima Svih svetih i Dušnoga dana i župljani u župi sv. Ante Padovanskoga u Bihaću počeli su s pripremama za njihovo obilježavanje, piše Večernji list BiH. Ovih posljednjih listopadskih sunčanih dana posjetili smo groblje sv. Ante Padovanskog u Žegaru i zatekli jedan broj župljana kako uređuju grobove svojih najmilijih. O značaju i tradiciji obilježavanja Svih svetih i Dušnoga dana razgovarali smo s diplomiranim teologom Mariom Klepićem, profesorom u Katoličkom školskom centru “Ivan Pavao II.” u Bihaću.

Proslaviti sve svece

Lijepo vrijeme izmamilo je neke od župljana, članove obitelji pokojnika pokopanih u groblju sv. Ante Padovanskoga na Križu, da svojim najmilijima očiste i urede grobove, polože cvijeće i zapale svijeće za smiraj njihovih duša. Blagdan Svi sveti obilježit će 1. studenoga, kad će proslaviti sve svece, znane i neznane, blaženike koje je Crkva proglasila svetima. Sjećaju se njihovih dobrih djela i onoga što su učinili dobroga sljedeći Krista. - To mnoštvo neznanih dobrih ljudi, koji su činili dobra djela i postali sveci, ne fanatičnim djelima i izvrsnim činima, nego jednostavnošću i puninom ljudskosti, živjeli su svoj svagdanji život čineći male stvari, a pridonijeli su puno životu. Kako kaže papa Benedikt XVI., kako bi se postao svetim, ne trebaju velika djela, nego mala u kojima slijedimo Krista. Svi sveti dan je od posebnog značaja kada se molimo za sve svece i blaženike, za njihov zagovor u nebu da mi koji živimo sada na zemlji ne promašimo svoj život, da nam život bude ispunjen smislom i onim kristovskim zalaganjem jednih za druge - kazao je profesor Mario Klepić. Dodaje kako katolici Dušni dan, 2. studenoga, slave uz sjećanje na svoje drage pokojnike, pale svijeće, čiste grobove svojih najdražih, mole se za njihove duše. Na same dane Svih svetih i Dušnoga dana održavaju se mise. - Sjećamo se naših dragih pokojnika i molimo za njihov zagovor u nebu. To je vrlo važno jer oni kod Krista imaju vječni život. Danas se, kako kaže papa Benedikt XVI., malo govori o vječnom životu. Više se govori o prolaznim zemaljskim stvarima, a vječni život kao da je neka mitologija, ispričana priča, nešto što je davno prošlo i što nas se ne tiče. Papa nas opominje da su ovi dani vrijeme u kojem se sjećamo ne samo svih svetih i svojih dragih pokojnika, nego kad se sjećamo i želimo sebi predočiti vječni život. Kršćanima se, kako kaže u liturgiji, poslije smrti život mijenja, a ne oduzima. Pošto se raspadne dom ovozemnog boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima - poručio je teolog Mario Klepić.

Život poslije smrti se mijenja

Zamjetno je kako je na grobljima u dane Svih svetih i Dušnoga dana posebno čisto i uređeno. Donosi se cvijeće, župljani se mole za svoje drage pokojne. U te dane se služe mise na grobljima. Kršćani se rado odazivaju, ne samo iz ovih krajeva već i oni katolici koji su se odavde odselili, u ove dane dolaze na grobove svojih milih pokojnika. Sjećaju se njihovih plemenitih djela. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?