Akcija "Brend"

Ovo su imena uhićenih službenika UNO osumnjičenih za reketiranje

03.02.2021.
u 11:33

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhitili su jutros u akciji "Brend" šest službenika Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja,odnosno korupciju i reketiranje gospodarstvenika.

Priveden je šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UNO u Tuzli Boris Filipović, koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju, piše "Glas Srpske".

Osim njega uhićeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić. Nezvanično, svi su službenici Regionalnog centra UNO u Tuzli.

Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Akciju SIPA provodi se pod nadzorom Tužiteljstva BiH i po nalogu Suda BiH.

Prije dvije godine, krajem veljače, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA su uhitili 11 carinskih službenika zbog primanja mita na graničnim prelazima Bosanska Gradiška, Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UNO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.

Tada su osumnjičeni bili pod istragom zbog sumnje da su nezakonito uzimali novac ili druge oblike koristi, kako bi prilikom uvoza robe iz Hrvatske u BiH, propuštali mjere carinskog nadzora koji su bili obvezni vršiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?