trudnoća

Ovo su najčešći strahovi budućih majki. Muče li i vas ova ista pitanja?

Thinkstock
04.08.2019.
u 19:59

Većina pobačaja se događaja tijekom prvih tjedana trudnoće, najčešće u vrijeme kada žene nisu ni svjesne da su trudne.

Vijest da očekujete prinovu zasigurno je jedna od najljepših u životu, ali uz uzbuđenje i iščekivanja dolaska bebe na svijet, mnoge trudnice koje će po prvi put postati majke, suočavaju se s ovim, najčešćim strahovima.  

Strah od pobačaja

Ovo je jedan od najčešćih strahova većine trudnica, ali dobro je znati da se većina trudnoća završi sretno, s tek manje od 20 posto sponatnih pobačaja. Većina pobačaja se događaja tijekom prvih tjedana trudnoće, najčešće u vrijeme kada žene nisu ni svjesne da su trudne. Kada se pokrene srce bebi, uobičajeno između 6. i 8. tjedna trudnoće, rizik od pobačaja pada ispod 5 posto. 

"Imam jake mučnine, dobiva li moja beba dovoljno hrane?"

Bebe su odlične u sposobnosti apsorbiranja potrebnih nutrijenata iz majčine prehrane. Ne trebate se brinuti da ne dobiva dovoljno  zato jer povraćate, ako se pravilno hranite i birate zdrave namirnice, sve potrebno će stići do fetusa. Konzumirajte češće i manje obroke i pijte dovoljno tekućine.

"Hoću li nauditi djetetu ako sam pod stresom?"

Većina provedenih istraživanja na ovu temu pokazala su da ako ste inače pod stresom i vaše je tijelo na njega "naviknuto", to neće nauditi vašoj bebi. Pretjerana količina stresa ipak može uzrokovati raniji porod u nekim slučajevima.

"Hoće li moja beba imati neku bolest?"

Svaki pregled kod liječnika može biti izvor novog stresa. Ipak, znajte da je rizik da vaše dijete ima neku urođenu manu je samo 4 posto. Čak i ako neki testovi ukažu na mogućnost da postoji rizik da vaša beba boluje od nečega, to ne mora biti sigurno. Ponovljeni testovi mogu dati drugačiji rezultat.

Strah od poroda

Porod je bolan proces, nema tu zataškavanja. No, niste jedina ni prva žena na svijetu koja je rodila. Ako ste previše zabrinute oko poroda, raspitajte se oko mogućnosti koje su vam na raspolaganju za ublažavanje boli.

Neugodne situacije tijekom poroda

Kada odradite porod, više vas nije sram gotovo ničega. Liječnici i babice su se nagledali svega, od toga da žene ili muževi povraćaju u rađaoni do "bijega stolice" rodilje prilikom stiskanja pred izgon. Bilo kako bilo, ne trebate strahovati od takvih situacija jer su one uobičajene, a najbitnije je da na svijet donesete bebu koju ste iščekivali devet mjeseci. Sve ostalo pada u zaborav.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?