ZNATE LI?

Ovo su namirnice koje vam oduzimaju najviše energije

21.12.2019.
u 08:50

Svi se volimo zasladiti “zabranjenim voćem”, odnosno utopiti glad u pećenim krumpirićima, čokoladnim bombonama i sličnim zalogajima. I to je u redu, ako se događa ponekad.

S obzirom na to da je to hrana koja će, umjesto da vam pruži energiju nužnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, istu iscrpiti iz vas, konzumiranje treba svesti na minimum, piše Ljepotaizdravlje.hr

Lista namirnica koje nam oduzimaju energiju:

1. Gotova hrana

Obroci koje kupite gotove i treba ih tek podgrijati u mikrovalnoj pećnici siromašni su nutrijentima, a primjerice fina peciva iz pekarnice natjerat će vas samo na to da još više jedete. Tijelo rafiniranim namirnicama nećete nahraniti energijom.

2. Puretina

Sastojak u puretini od koje će vam se prispavati zove se triptofan. Riječ je o aminokiselini koja opušta tijelo.

3. Slatkiši

Hrana bogata šećerom mogla bi vas zavarati jer će vam se isprva učiniti da ste nakon čokoladice puni energije. To neće potrajati. Razina šećera s unosom slatkiša naglo raste, ali jednako tako i naglo pada.

4. Brza hrana

S obzirom na to da se takva hrana “okupala” u masti, tijelo će morati potrošiti puno energije da je uopće probavi, a recimo iz pečenih krumpirića nećete dobiti nutritivne sastojke nužne za rad.

5. Alkohol

Jeste li već primijetili kako vas omami čaša ili dvije vina? Uzrok tome je činjenica da alkohol opušta središnji živčani sustav pa se osjećate izmorenima. S druge strane, previše alkohola može voditi i do nesanice, pa se i u tom slučaju nećete odmoriti i naspavati.

6. Kruh i tjestenina

Ugljikohidrati će najprije povećati razinu šećera u tijelu, dati lažan osjećaj sitosti, a onda sve kreće ispočetka kad se razina šećera u krvi naglo spusti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?