UNICEF objasnio

Ovo su razlike u simptomima između koronavirusa, gripe i prehlade

gripa
13.03.2020.
u 09:12

Ured UNICEF-a u Bosni i Hercegovini od početka prati kretanje epidemije, a sadašnje pandemije koronavirusa te redovito obavještava građane BiH kako mogu zaštiti sebe i svoju djecu. Iz ovog Ureda sada su uputili građane na razlike u simptomima između Covida-19, gripe i prehlade.

UNICEF BiH prije svega podsjeća da je koronavirus povezan s istom porodicom virusa kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS) i nekim vrstama prehlade, prenosi Klix.ba. 

"Karakterizacija Covid-19 kao pandemije nije pokazatelj da je virus postao smrtonosniji. Umjesto toga, to je potvrda geografskog širenja bolesti. UNICEF se priprema i reagira na epidemiju Covid-19 širom svijeta, znajući da se virus može proširiti na djecu i obitelji u bilo kojoj zemlji ili zajednici. UNICEF će nastaviti suradnju s vladama i našim partnerima na zaustavljanju prenošenja virusa i zaštiti djece i njihovih obitelji", ističu iz UNICEF-a.

S obzirom na brojne mitove i dezinformacije o koronavirusu koje kruže društvenim mrežama i medijima, UNICEF podsjeća da simptomi mogu uključivati povišenu temperaturu, groznicu, kašalj i kratkoću daha. U težim slučajevima infekcija može prouzročiti upalu pluća ili otežano disanje.

U nastavku su predstavljene osnovne razlike u simptomima kronavirusa, prehlade i gripe:

Podsjetimo, neke od pet mjera predostrožnosti koje građani mogu poduzeti kako bi izbjegli infekciju Covid-19 su:

- Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom ili sanitarnim gelom na bazi alkohola

- Prilikom kašljanja pokrijte nos i usta laktom ili maramicom

- Izbjegavajte kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe

- Pozovite liječnika ako imate povišenu temperaturu (groznicu), kašljete ili otežano dišete

- Izbjegavajte neposredan nezaštićeni kontakt s domaćim ili divljim životinjama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?