URINARNA INFEKCIJA

Ovo su skriveni simptomi koji pokazuju da možda bolujete od urinarne infekcije. Evo kako ih prepoznati

19.02.2022.
u 15:14

Mogu se pojaviti iznenada i zavarati da se radi o prehladi. Važno je na vrijeme prepoznati simptome

Peckanje pri mokrenju i čest podražaj na mokrenje nerijetko možemo pripisati običnoj prehladi, što nas navodi da simptome ignoriramo čekajući da sami od sebe prođu. No, upravo takva situacija može signalizirati puno dublji problem kojeg nije lako prepoznati – urinarnu infekciju. Ona može zahvatiti oba spola, iako se češće pojavljuje kod žena. Kad se pojavi, dobro je znati savjete kako se kvalitetno snaći i pobrinuti za zdravlje. 

Odlazak liječniku ili specijalistu u ovim slučajevima je neizostavan, no postoje i lijekovi za prvu pomoć kod pokazatelja da se radi o urinarnim infekcijama. 

Oslonite se na ljekovito bilje

Prije korištenja bilo kakve metode, razmislite o uporabi ljekovitog bilja koje može poboljšati rad urinarnog trakta i smanjiti simptome urinarne infekcije. Tako primjerice, čestu primjenu pri liječenju ima zlatica. Možete ju koristiti samostalno, ili kao dio mješavine raznih uroloških čajeva. Ona, kao urološki čaj pospješuje ispiranje mjehura. 

Radi se o prirodnom lijeku kada je riječ o ovakvim vrstama infekcija. Ukoliko se odlučite za korištenje ovakve metode, imajte na umu da biste trebali izbjeći slatke namirnice, budući da one mogu dodatno zakiseliti mokraću. 

U pomoć može priskočiti i brusnica. Ima vrlo sličan učinak kao i zlatica, no važno je znati da se prilikom uporabe treba odlučiti za jedno: ili za medvjetku, ili za brusnicu. Korištenje oba preparata može poništiti efekt i uskratiti potrebnu pomoć. Pretjerana konzumacija čajeva bez posjete liječniku može uzrokovati probavne smetnje.

Prepoznajte simptome na vrijeme 

U potpuno zdravih osoba, bez nekih većih popratnih bolesti, urinarne infekcije mogu se povremeno pojaviti. Vrlo je važno detektirati o kojoj vrsti urinarne infekcije se radi. Postoji gornji urinarni trakt kojeg čine bubrezi koji stvaraju urin te ureteri, mokraćovodi preko kojih urin dolazi do mokraćnog mjehura, te donji mokraćni sustav kojeg čine mokraćni mjehur u kojem se pohranjuje mokraća te uretra, mokraćna cijev kroz koju urin izlazi van iz tijela. Prema sljedećim simptomima moguće je pravovremeno detektirati infekciju, te shodno tome i reagirati. 

Pripazite na ove simptome

Simptomi infekcije donjeg urinarnog trakta 

Prekomjerno mokrenje 
Urin tamne boje, ili krv u urinu 
Peckanje pri mokrenju 
Bol u leđima i/ili donjem dijelu trbuha 

Simptomi infekcije gornjeg urinarnog trakta 

Nagli osjećaj hladnoće 
Povišena tjelesna temperatura i iscrpljenost 
Mučnina i povraćanje

Najčešći uzročnici upale urinarnog trakta su bakterije. One se uglavnom razmnožavaju unutar mokraćnog mjehura, što dovodi do infekcije. Važno je znati da može biti upaljen mjehur ili mokraćna cijev. Ako se radi o upali mjehura, do toga najviše dovodi bakterija Escherichia coli koja je prisutna u svakom čovjeku, no u prekomjernoj dozi stvara upalne procese. Do toga najviše dolazi prilikom nekvalitetnog održavanja urinarnog trakta, ili, češće u žena – prilikom spolnog odnosa. Escherichia može biti uzročnik i upale mokraćne cijevi.

Infekcije učestalije kod žena 

Zbog anatomije urinarnog trakta, infekcije se nešto češće pojavljuju kod žena, no kod muškaraca. U ženskom urinarnom traktu, mokraćna cijev blizu je rektuma koji je izvor bakterija, što može uzrokovati infekciju. Jedan od uzročnika svakako može biti i menopauza. Tada hormoni koji se luče stvaraju promijene na ženskoj sluznici, što dovodi do infekcije. 

Povećana prostata u muškaraca može biti jedan od uzročnika, a prvi simptom i okidač je otežano mokrenje. 

Kako dijagnosticirati urinarne infekcije 

Dijagnostika urinarnih infekcija vrši se uglavnom pomoću laboratorijskih nalaza urina. Moguće je obaviti i ultrazvuk urotrakta, koji može pokazati postoje li urođene mane ili bolesti kao predispozicija ili okidač za urinarne infekcije. U pravilu se radi o jednostavnim kliničkim pretragama, no ako se ponavljaju više od tri infekcije unutar godine dana, zahtjeva se dodatna klinička obrada. 

Kao i kod svih upalnih procesa i urinarne infekcije liječe se antibioticima koji se uzimaju minimalno sedam dana. Rok se može i produžiti, ukoliko se radi o ponavljajućim infekcijama. Uz antibiotike možemo koristiti i proizvode koji će nam odmah ukloniti neugodne simptome dok antibiotici ne prodjeluju. 

Bolje spriječiti nego liječiti 

Jedan od čestih uzročnika urinarnih infekcija jest i stil života. Pravilnim načinom i odnosom prema urinarnom traktu, možemo očuvati njegovo zdravlje i neometanu funkciju. 

Savjeti za očuvanje zdravlja urinarnog trakta 

Ne trpljenje nagona za mokrenjem 
Temeljito brisanje nakon obavljene nužde 
Redovita uporaba tekućine 
Pamučno i uvijek čisto donje rublje 
Svakodnevna pravilna higijena spolovila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?