Rasplet situacije

Ovotjedni će ždrijeb lista odlučiti o rasporedu snaga u federalnom Domu naroda

06.12.2022.
u 21:57

Predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom imaju i više nego dovoljno izaslanika

Ovoga bi tjedna mnoge stvari, kada je riječ o raspletu situacije u federalnom Domu naroda, trebale biti jasnije jer se očekuje obavljanje ždrijeba za liste koje su dobile isti broj glasova, a među njima su i dvije liste za bošnjačkog izaslanika iz Hercegbosanske županije - jedna je lista SDA, a druga SDP-ova, piše Večernji list BiH.

Trenutačni omjer u Klubu bošnjačkog naroda je takav da SDA ima sigurnih 11 izaslanika, a stranke "osmorke" deset njih, međutim, dva su izaslanika još uvijek neizabrana. Među njima jedan je iz Hercegbosanske županije, dok bi drugi trebao doći iz jedne od bošnjačkih županije kao kompenzacija s obzirom na to da u Skupštini Zapadnohercegovačke županije nije bilo izabranog zastupnika iz reda bošnjačkoga naroda.

Nekoliko županija

Također, ždrijeb bi trebao biti proveden i za tri izaslanika iz reda hrvatskoga naroda - jednoga u Hercegovačko-neretvanskoj županiji između lista HDZ-a BiH i HRS-a, a druge dvojice u Srednjobosanskoj županiji među tri liste HDZ-a BiH koje su dobile jednak broj glasova. Inače, stanje u Klubu hrvatskoga naroda u ovom je trenutku najjasnije jer je vidljivo kako će, od 23 izaslanika, njih 18 dolaziti iz stranaka s hrvatskim predznakom, a od tog broja, najviše sigurnih ima HDZ BiH - 13. Slijedi HDZ 1990. s tri izaslanika te Hrvatski nacionalni pomak s jednim. Oko 18. izaslanika iz stranaka s hrvatskim predznakom, kao što smo već naveli, odlučit će "šešir". Preostalih pet izaslanika izabrano je iz većinski bošnjačkih županija, a pritom dva izaslanika ima NES, a po jednoga SDP, NiP i BNS.

Zahvaljujući činjenici da predstavnici stranaka s hrvatskim predznakom imaju i više nego dovoljno izaslanika, jasno je kako će imati i mogućnost povući vitalni nacionalni interes na zakonska i druga rješenja koja spadaju u tu oblast. Ustav, naime, precizira kako će, u slučaju da dvije trećine jednog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda ili više od jednog predsjedatelja ili dopredsjedatelja Doma naroda odluče da se zakon, drugi propis ili akt odnosi na vitalni nacionalni interes definiran člankom IV.A.17a ovog Ustava, Dom naroda taj zakon, propis ili akt razmatrati kao pitanje od vitalnog interesa.

U Klubu srpskog naroda situacija je, nakon ispunjenja zakonske odredbe o izaslanicima, takva da je izabrano 17 izaslanika, a uskoro će biti organiziran i ždrijeb za izbor jednog izaslanika iz reda srpskog naroda u Bosansko-podrinjskoj županiji.

Nakon što mandati za federalne izaslanike budu ovjereni, počinje teći rok od 30 dana za konstituiranje Doma naroda, a time se otvaraju vrata i za početak procesa federalne izvršne vlasti. Sukladno izmjenama Izbornog zakona koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, skupina od 11 izaslanika iz svakog od klubova konstitutivnih naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda za dužnost predsjednika, odnosno dopredsjednika Federacije BiH.

Izbor za predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH zahtijeva prihvaćanje liste koju čine tri kandidata i koja uključuje po jednog kandidata iz svakog konstitutivnog naroda predloženog u odgovarajućem klubu konstitutivnog naroda, u Zastupničkom domu, a zatim u Domu naroda. Izmjene zakona precizirale su i da se, ako Zastupnički dom ne odobri listu kandidata, lista koju čine kandidati koji su prilikom predlaganja dobili najveću podršku u odgovarajućim klubovima u Domu naroda prosljeđuje Domu naroda te će se kandidati s te liste smatrati izabranima ako ta lista bude odobrena samo u Domu naroda. Isto vrijedi i u slučaju da Dom naroda u roku ne obavi glasovanje za listu kandidata koju je dostavio Zastupnički dom. Tada će se izabranima smatrati kandidati s liste koja bude odobrena samo u Zastupničkom domu.

Državna razina

Kada je pak riječ o državnom Domu naroda, Središnje izborno povjerenstvo jučer je donijelo odluku da se prizna sporni 12. glas za PDP-ova Nenada Vukovića, a to u prijevodu znači kako će on i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać u ždrijeb. Za sada SNSD ima sigurna tri izaslanika, a što mu je dovoljno da kontrolira procese u tom klubu. Predsjednik RS-a Milorad Dodik jučer poslijepodne najavio je da će biti podnesena žalba nadležnom sudu i kaznene prijave protiv svih članova SIP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije