Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

Pacijenti u BiH liječe se opojnim drogama iz Njemačke, Austrije, Francuske...

04.08.2018.
u 20:58

- Bosna i Hercegovina svake godine legalno uveze određene količine opojnih droga i psihotropnih supstancija. Riječ je o drogama koje se koriste u medicinske svrhe, a u Bosnu i Hercegovinu one uglavnom dolaze iz Njemačke, Austrije, Francuske itd. - navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Kontrola

- Što se tiče uvoza lijekova koji u svom sastavu imaju opojne droge, a koje se koriste u navedene svrhe, najčešće su to morfolin i fentanil - naveli su iz spomenute Agencije. Dodaju kako su to lijekovi koji se koriste u općoj anesteziji, za terapiju najtežih bolova, teškog kašlja, kao anksiolitici... - Zbog svog specifičnog djelovanja na središnji sustav i mogućnosti zloupotrebe, te lijekove se dodatno prati, tako da se promet prijavljuje i u gramima te sve zemlje takve podatke prosljeđuju Međunarodnom kontrolnom odboru za kontrolu narkotika u Beču - objasnili su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Zbog kontrole uvoza spomenutih supstancija, odnosno na osnovi čl. 63. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga (Službeni glasnik BiH, broj 8/06), svi uvoznici opojnih droga i psihotropnih supstancija dužni su Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dostavljati tromjesečna, polugodišnja i godišnja izvješća o uvozu i izvozu opojnih droga i psihotropnih supstancija. Inače, BiH godišnje uveze 8,923.565,55 kilograma lijekova.

Uvozimo sve

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, samo prošle godine ova zemlja uvezla je lijekova u vrijednosti od 758,398.734,64 konvertibilne marke. Isti podaci pokazuju kako je u prvih šest mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 4,346.661,60 kilograma lijekova vrijednih 393,776.362,45 konvertibilnih maraka.

U istom razdoblju, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, izvezeni su lijekovi vrijedni 64,966.615,62 konvertibilne marke. Bosna i Hercegovina lijekove uvozi iz velikog broja zemalja, a među najzastupljenijima su oni proizvođača iz Njemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije... Kada je riječ o strukturi lijekova, uvozi se gotovo sve, od aspirina, kemoterapija za najagresivnije bolest do, kako smo već naveli, opojnih droga i psihotropnih supstancija.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?