CCI OBJAVIO

Pad produktivnosti rada Vlade FBiH u drugoj polovini 2016. godine

vlada
03.02.2017.
u 13:13

Federalna vlada u protekloj godini utvrdila je 63 zakona, a prva polovina godine bila je najproduktivnija u posljednjih nekoliko mandata, iako je došlo do pada produktivnosti od oko 35 posto u drugoj polovini godine, ocjena je Centara civilnih inicijativa (CCI), javlja Fena. 

Konsultant za monitoring Denis Telić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je u prosincu prošle godine Vlada popravila ono što je bilo loše u prethodnim mjesecima, ali je neobičnim nazvao veliki broj izvanrednih zasjedanja i čestih telefonskih sjednica, kakvih je bilo 40 posto od 85 sjednica.

- Vlada je realizirala 2.713 mjera, što je najbolji rezultat u usporedbi s prethodnih šest godina, ali ona nije bila orijentirana na donošenje važnih mjera za građane, a tu mislimo na zakone i strategije - pojasnio je Telić.

Kada je u pitanju donošenje proračuna, napomenuo je, da je donesen prije kraja godine, ali na netransparentan način i uz kršenje zakona o proračunima, a o tom dokumentu nije ni bilo rasprave u formi nacrta.

Naveo je i da je Ured premijera Vlade Federacije otvorio mogućnost bolje suradnje s organizacijama civilnog društva, pozivajući ih na uključenje u proces donošenja mjera važnih za građane Federacije radi donošenja što boljih rješenja.

Konzultantica za monitoring CCI-a Lejla Deronja-Suljić govorila je o radu Federalnog parlamenta, naglašavajući da je ozbiljnost problema najuočljivija pri pogledu na program rada Zastupničkog doma.

- Od 144 zakona koliko je planirano programom rada, Parlament je u 2016. godini usvojio 16 zakona, odnosno 11 posto, što znači da Parlamentu za realiziranje godišnjeg programa rada, ovim tempom, trebaju još dva četverogodišnja mandata - istaknula je.

Podsjetila je da brojni važni zakoni nisu doneseni, poput zakona o šumama koji nije usvojen u prethodih nekoliko mandata, usvojene su samo dvije strategije, a oba doma prekršila su odredbe koje se odnose na izradu programa rada i u vezi s programom rada za ovu godinu.

- Ionako nizak stupanj zakonodavnih aktivnosti Vlade, dodatno se drastično umanjuje neadekvatnom reakcijom i nedovoljnim radom Parlamenta - kazala je, dodajući da zabrinjava pokušaj korištenja Ustavnog suda BiH za blokadu sustava.

Preporuka CCI-a je da oba doma Parlamenta trebaju što prije usvojiti programe rada za 2017. godinu te da i Vlada i Parlament u nastavku ovog mandata trebaju posvetiti veću pažnju realizaciji planiranih obveza fokusirajući se na ključne problem građana i njihovo rješavanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?