Ugovor o nabavi knjižica istječe u ožujku

Padaju natječaji, prijeti li BiH nestašica putovnica?

18.01.2022.
u 16:21

Nabava knjižica za putovnice koju provodi Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH ponovno je zaustavljena zbog žalbi ponuđača, piše Večernji list BiH. Uredu za razmatranje žalbi bit će potrebno određeno vrijeme da odluči po njoj, a stari ugovor o nabavi knjižica istječe u ožujku. To ponovno postavlja pitanje hoće li građani BiH od ožujka ostati bez mogućnosti izvaditi ili zamijeniti putovnicu.

Raspisan u travnju

Agencija je još krajem travnja prošle godine raspisala natječaj za nabavu obrazaca knjižica za putovnice, ali je nabava poništena nakon žalbe tvrtki Sirius i Thales DIS France krajem kolovoza. Agencija zatim početkom rujna raspisuje novu nabavu kojom propisuje da je rok za prijam ponuda 25. listopada, ali na taj natječaj žalbu ponovno ulaže Thales DIS France, a koju Ured za razmatranje žalbi BiH odbija. Nabava se tako oduljila na kraj prosinca, ali ni to nije pomoglo jer je stigla nova žalba, a ono čega se svi pribojavaju je da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2017., kada je IDDEEA potrošila cijelu godinu na nabavu knjižica za putovnice, a građani ispaštali. Uredu za razmatranje žalbi BiH bit će potrebno određeno vrijeme da odluči po najnovijoj žalbi, što će dodatno produljiti rok za nabavu knjižica. Inače, IDDEEA je krajem travnja raspisala natječaj u kojem traži nabavu 1,6 milijuna knjižica za putovnice. Prema natječajnoj dokumentaciji, IDDEEA za 2022. traži 255.000 knjižica, za 2023. 345.000, godinu kasnije 465.000 i 2025. 535.000 knjižica. Vrijednost ove nabave procijenjena je na 32,2 mil. KM bez PDV-a, odnosno 37,6 mil. KM s PDV-om. Nakon raspisanog natječaja, u propisanom roku, i to u lipnju, žalbe su izjavile kompanije Sirius iz Banje Luke te Thales DIS France. U svojoj žalbi jedna od kompanija navela je da je IDDEEA tražila da ispis fotografije nositelja dokumenta mora biti personaliziran inkjet tehnologijom u jednom od slojeva tanke polikarbonatne strane s podacima, što je tehnologija koju imaju rijetki. Tu tvrdnju, među ostalim, potvrdio je i Ured za razmatranje žalbi, odakle su naveli da je takav zahtjev u suprotnosti s pravilnikom o izgledu i sadržaju putnih isprava.

Problemi 2017.

Podsjećanja radi, prije malo više od 4 godine IDDEEA je nekoliko puta raspisivala natječaj za nabavu knjižica za putovnice, međutim, Ured za razmatranje žalbi redovito ga je poništavao zbog proceduralnih pogrešaka. Taj natječaj bio je poništen najmanje četiri puta, a prema tvrdnjama građana, u tom razdoblju na putovnice se znalo čekati i dulje od mjesec dana, što je zakonski rok za njihovo izdavanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?