godišnjica smrti

Paljenjem svijeća građani Mostara odali počast Slobodanu Praljku

Foto: Pogled.ba
1/4
29.11.2018.
u 21:26

Građani Mostara paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih velikana odali su počast  generalu Slobodanu Praljku, povodom prve godišnjice njegove smrti. Paljenje svijeća i odavanje počasti preminulome generalu u Mostaru je organizirala HVIDR-a, a pridružili su se i brojni građani, piše Pogled.ba.

"Večeras smo se na poziv udruga proisteklih iz domovinskog rata okupili ovdje da se prisjetimo lika i djela pokojnog generala Praljka koji je oličje morala, karaktera i domoljublja, a to je pokazao svojim činom na izricanju presude koja je jedna velika nepravda, bar što se njega tiče", rekao je u izjavi za medije general bojnik Ilija Vrljić. Praljak je, kako ističe moralna vertikala.

"Učinio je sve da '92 spasi zaštiti i oslobodi grad Mostar i dolinu Neretve. On sigurno za to ima najveće zasluge. Nažalost neki za koje je toliko učinio, su učinili sve da ga optuže i to ga je sve potaknulo na čin koji je napravio", zaključio je Vrljić.

Podsjetimo, Praljak je prvostupanjskom presudom Haškog suda osuđen na 20 godina zatvora, a teretilo ga se za zločine počinjene 1993. godine u BiH.

Suđenje je počelo 2006., nakon što su se svi optuženici (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) sami predali sudu u Haagu.

Prvostupanjska presuda donesena je 2013. godine, a Žalbeno vijeće ICTY-ija je u Haagu potvrdilo Praljkovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

Nakon toga on im je rekao "General Praljak nije ratni zločinac i s prijezirom odbacujem vašu presudu" i popio sadržaj iz bočice od kojega je kasnije u bolnici preminuo .

Na današnji dan se ime generala Praljka spominje u brojnim medijima, a Hrvati ga se s ponosom sjećaju nazivajući ga moralnom vertikalom.

Ključne riječi

Komentara 2

US
una-sana
09:56 30.11.2018.

zaista je velika djela iza sebe ostavio smrt i razaranje i trbate ga stovati i spomenik mu podici pa da hodocasnici mogu dolaziti kao u Medjugorje..

Avatar Feral
Feral
13:14 30.11.2018.

Sam sebi je on upalio svijeću,i time postao nedostojan da mu bilo tko upali svijeću.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?