Intenzivni bilateralni susreti

Palmer i Eichhorst u Sarajevu sa samo jednim ciljem - dogovorom o promjeni Izbornoga zakona

27.10.2021.
u 11:26

Novi posjet posebnog američkog izaslanika za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, izvršne direktorice za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove, očekuje se u BiH s velikim zanimanjem. Palmer, koji je karijerni diplomat, slovi kao jedan od najboljih poznavatelja ove regije. Za Trumpa je imenovan posebnim izaslanikom za zapadni Balkan, što je i ostao za Bidenove administracije, koja ga je potom uputila na konkretno djelovanje - izmjenu Izbornoga zakona u BiH. To bi trebala biti i glavna tema razgovora koje će on i europska izaslanica Angelina Eichhorst voditi s bosanskohercegovačkim liderima. Dolasku njih dvoje prethodili su telefonski razgovori posebnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara s dužnosnicima u BiH. Ovakva “priprema terena” nije neuobičajena i vrlo je poželjna u diplomatskoj praksi kada se želi ostvariti neki veliki rezultat, piše Večernji list BiH. 

Baš kao što je poželjan i cijeli niz bilateralnih susreta, pa i izvan granica BiH, imajući u vidu značaj uloge susjednih zemalja. Posebno u situaciji kada je, osim izborne reforme, zemlja suočena i s institucionalnom krizom te nepostojanjem minimuma suglasnosti o njezinu funkcioniranju. Tako je nakon nedavnog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom uslijedio i Dodikov susret s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Gotovo u isto vrijeme predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović boravi u Beogradu, gdje se sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić je putem Instagrama poručio da je sretan što je ugostio Dragana Čovića kao predstavnika hrvatskoga naroda u BiH i dodao da su razgovarali o svim važnim regionalnim pitanjima. - Razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan - dogovor triju naroda - izjavio je Vučić. Čović je rekao kako je s Vučićem razgovarao o napretku zapadnoga Balkana i potrebi za dijalogom. - Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornoga zakona / ograničene promjene ne mogu ugroziti temelje BiH. Konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana - rekao je Čović.

 

Najavljen je i posjet čelnika SDA Bakira Izetbegovića Beogradu te razgovor s predsjednikom Vučićem. Izetbegović je još ranije imao susret u Zagrebu s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem. Taj, kao i najavljeni susret s Vučićem, iskoristili su Izetbegovićevi politički protivnici u Sarajevu da ga napadnu jer prihvaća “razgovor izvan institucija”. On, pak, odgovara da nema štete od razgovora, ali da neće s Vučićem pregovarati o bilo čemu. U svakom slučaju, svi ovi razgovori dolaze neposredno pred Palmerov posjet BiH i sigurno mogu samo pomoći da se dođe do rješenja za izbornu reformu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?