Značajan pad BDP-a

Pandemija odvela Australiju u recesiju prvi put nakon 30 godina

02.09.2020.
u 12:28

CNN piše da podaci Australskog zavoda za statistiku pokazuju da je BDP zemlje pao za sedam posto u drugom tromjesječju u poređenju s prethodnim. radi se o najvećem padu BDP-a od kada se bilježe takvi podaci, odnosno, od 1959. godine.

Vlasti su ovakav razvoj događaja pripisali pandemiji i mjerama ograničenja iako su Australiju pogodile i druge nepogode poput velikih požara koji su nedavno harali ovom zemljom, a upravo oni su bili prepreka za razvoj turizma, kako su naveli stručnjaci iz ovog sektora.

Prema podacima zavoda, u zadnjem tromjesečju potrošnja domaćinstva pala je za više od 12 posto, a potrošnja na usluge gotovo 18 posto.

"Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da ublažimo udarac pandemije na australijsku zajednicu. Naš prioritet će i dalje biti spašavanje života i osiguravanje da australijski zdravstveni sustav podnese testiranje, otkrivanje i liječenje zaraze koronavirusom", kazao je blagajnik Australije Josh Frydenberg.

Recesija je veliki preokret za australsku ekonomiju koja je 29 godina imala konstantan rast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?