tuga nakon smrti Brune Jovanovića

Paraglajderom je osvajao visine, a posljednji Brunin let bio je koban

20.11.2020.
u 18:54

Ogromna tuga okovala je Mostar i Hercegovinu nakon vijesti o smrti Brune Jovanovića (48), pionira paraglajdinga ili padobranskog jedrenja na ovim prostorima, koji je prilikom leta i završio svoj život, piše Večernji list BiH

U srijedu poslijepodne stigao je poziv kolege koji je letio s Brunom kako je on nestao na području Kamešnice kod Livna. Pripadnici Gorske službe spašavanja odmah su po dojavi krenuli u potragu, a spašavateljima iz HBŽ-a pridružili su se kolege iz Posušja, Gruda, Ljubuškog, Širokog Brijega, Mostara i Čitluka. Ukupno 38 spašavatelja, uz pripadnike GP i PU Livno, po mraku je tragalo za Borisom, čije tijelo su, bez znakova života, pronašli na obroncima Kamešnice na 950 metara nadmorske visine ispod stupova velikog dalekovoda, zapadno od mjesta Prolog u kojem se, kod groblja uz cestu, spustio njegov kolega. Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PU Livno, utvrdili identitet stradalog, a dežurni liječnik Doma zdravlja Livno izvršio vanjski pregled tijela i utvrdio smrt. Nakon toga tijelo je prevezeno u mrtvačnicu u Mostaru, o svemu je upoznat dežurni tužitelj u HBŽ-u. Neslužbeno doznajemo da je nesretni paraglajder vjerojatno zapeo za žice dalekovoda te pri padu zadobio smrtonosne ozljede (više fraktura).

Osvajao Hrvatsku, Švicarsku

Prijatelji još ne vjeruju da njihova Brune više nema, sjećaju se njegovih letova i rekorda: dionice od Mostara do Tomislavgrada duge 57 kilometara, zatim leta od 125 kilometara kada je kružio između Trebinja i Ravnog pa odletio dalje. Dosegnuo je u zraku čak 3200 metara. Bio je letač s desetljećem i pol iskustva, a sate i sate provodio je u zraku. Vinuo se u zrak s lokalnih poletišta, ali i onih u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj... - Bruno, prijatelju, neka ovaj pozdrav ne bude gorak i neka ovaj rastanak ne bude tužan. Tvoj iskreni osmijeh i tvoj skromni život u uskoj simbiozi s prirodom ostat će vječno u našim srcima. Jedan si od pionira paraglajdinga na prostoru Bosne i Hercegovine. Mnoge planine i poletišta u BiH pamtit ćemo baš po tebi Bruno jer si nas ti tamo vodio i pokazivao nam nove horizonte. Počivaj u miru - oprostili su se od Brune iz Paraglajding kluba Ljubuški. Njegov prijatelj o ovom pioniru paraglajdinga za Večernji list osvrnuo se biranim riječima. - Bruno je sada na nebu, onom kojem je za života uvijek hrlio, kao dobri anđeo sada može letjeti i radovati se - kaže nam kroz suze.

Bruno Jovanović bit će upamćen kao jedan od pionira paraglajdinga u BiH i uopće na prostorima Hercegovine. Desetljeće i pol aktivno se bavio ovim sportom, znanje i iskustvo stjecao na domaćim terenima, najviše kroz paraglajding klub Mostar, a ostvarivao je uspjehe i u Hrvatskoj, Sloveniji i Švicarskoj.

Brojne nagrade i priznanja

Osvajajući visine i leteći nebom osvojio je brojne nagrade i priznanja. Osvojio je, između ostaloga, 3. mjesto na XC natjecanju u Mrkonjiću prije 11 godina te 1. mjesto na XC online natjecanju 2018. godine. Nažalost, posljednji Brunin let bio je koban.

Od njega se na društvenim mrežama opraštaju brojni prijatelji i kolege u ovom sportu, opisuju ga kao osobu iznimno vezanu za prirodu, uvijek aktivnu i omiljenu u društvu. Uredio je i brojna poletišta u Hercegovini kako bi budući naraštaji i mladi kojima je bio uzor mogli nesmetano ploviti nebom.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije