intervju Ivo Šimunović

Paritet Hrvata i Bošnjaka put je za napredak Jajca

29.05.2020.
u 07:05

Značajno popravljen odnos u infrastrukturnom smislu u naseljima s većinskim hrvatskim stanovništvom izravna je posljedica činjenice da su hrvatske stranke u Jajcu na izborima 2016. godine ostvarile izuzetno dobar rezultat. No, postoje smetnje i izbjegavanje dogovora partnerske strane kada je riječ o drugim projektima te je to nešto što treba mijenjati, naglasio je, između ostaloga, u intervjuu za Večernji list Ivo Šimunović, predsjedatelj Općinskog vijeća Jajce, kao i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH.

Ističe kako HDZ BiH i stranke HNS-a konstantno ukazuju partnerima kako je dogovor i uvažavanje prava jedino rješenje i put za uspjeh te kako Jajce ima velike potencijale koji se samo paritetnim djelovanjima mogu staviti u puni pogon.

Jasno je kako u ovom trenutku imamo neizvjesnu situaciju u kontekstu izbora. No, vrše li se i, unatoč tome, pripreme na terenu vaše općine?

Treba imati u vidu pripreme za lokalne izbore, ali one još uvijek nisu značajno izražene zbog činjenice da još uvijek imamo nejasnu situaciju glede toga hoće li se izbori održati ili ne. Ali, u planskom smislu i u smislu rokova, kao i obveza, mi radimo po uputama koje imamo i bit ćemo spremni za prvi, a eventualni i neki drugi rok.

Očekuje li se ponovni dogovor s drugim hrvatskim strankama o zajedničkom nastupu?

Nadam se kako će biti koalicija hrvatskih stranaka za Jajce, ali iz razloga što se ne zna što će se dogoditi u kontekstu izbora, nismo provodili neke intenzivne aktivnosti glede toga. U iščekivanju smo neke konačne odluke i tada ćemo raditi i na tome.

Na izborima 2016. godine ostvarili ste odličan rezultat. Cilj je, pretpostavljamo, dobiti još koji mandat u Općinskom vijeću, odnosno dodatno poboljšati položaj u novom mandatu?

Možemo i više, imamo razloga ostvariti bolji rezultat jer se u prethodnom razdoblju vidjelo kako smo značajno popravili stanje u Jajcu u interesu naroda kojemu pripadamo, ali i napretka koji se vidi u infrastrukturnom i društvenom smislu.

Jeste li zadovoljni postignutim rezultatima u ovom mandatu? Postoji li prostor za dodatni napredak i gdje?

Naravno da postoji prostor za pomak i postojat će. Ipak, treba reći kako smo značajno popravili podršku u infrastrukturi u lokalnim sredinama gdje su većina Hrvati, značajno se ulagalo, upravo zahvaljujući izbornom rezultatu. Nismo zadovoljni kada je riječ o projektima s partnerskom stranom jer je teško ishoditi i realizirati ono što se dogovori. To je, nažalost, posljedica odnosa odranije u kontinuitetu. Mislimo da u idućem razdoblju, kroz nove kadrove na čelu općine, možemo napraviti daleko više i nadamo se da ćemo to realizirati.

Osvrnimo se na odnose bošnjačke strane prema hrvatskim partnerima. Kakvi su oni bili do sada te očekujete li mogući napredak u budućnosti?

Ja se nadam da će proraditi razum, on je u maloj mjeri prisutan ili ga jednostavno nema. Naime, oni ne uvažavaju činjenicu da smo mi ovdje doma, da smo tu, da imamo prava kao i oni i da ih trebamo konzumirati po svim pitanjima. Vjerujemo da i kod njih ima kadrova i pojedinca koji drugačije gledaju na stanje i da će u idućem razdoblju biti u mogućnosti doći do izražaja, kako kroz SDA tako, eventualno, i kroz neku drugu političku opciju. A sve to u cilju kako bi se gledalo na budućnost Jajca kao sredine koja ima perspektivu u razvoju po brojnim pitanjima. Nemamo nekih teških tema iz prošlosti koje bi nas opterećivale i zbog čega ne bi došlo do dogovora. Mislim da je dogovor jedino rješenje za naš napredak. Ulažemo energiju kako bismo uvjerili partnere da je dogovor jedino rješenje i na tom planu nećemo odustati.

Jesu li i dalje prisutni određeni problemi u kontekstu nacionalne strukture zaposlenih?

Omjer zaposlenih službenika u općini je 29 Bošnjaka, devet Hrvata. To je neprihvatljivo. Također, kada su u pitanju javna poduzeća i institucije na općinskoj razini, gdje su bošnjački kadrovi na čelu, omjer je poražavajući. To su činjenice koje vrijeđaju i koje su neprihvatljive te ulažemo energiju kako bismo uvjerili partnere kako paritet mora biti zastupljen ako se želi imati korektne političke odnose, dobru suradnju i zajedničko djelovanje na svim razinama. To je nešto što za Jajce može biti prednost, ni u kojem slučaju manjkavost.

Osvrnimo se na brojne gospodarske potencijale kojima Jajce raspolaže, posebice u smislu turizma. Kako ih dovesti na višu razinu? Je li rješenje u boljoj prometnoj povezanosti?

Jajce je, strateški gledano, značajno prometno čvorište, odnosno raskrižje cesta Sarajevo - Bihać - Banja Luka. No, Jajce ima magistralnu cestu koja ne udovoljava standardima i potrebama ovoga vremena. Trebalo bi je modernizirati kako bi gospodarstvenici lakše poslovali, dovozili materijale i odvozili proizvode. Vrlo je bitno da se brza cesta od Lašve uradi do Jajca i od Jajca dalje. To bi u značajnoj mjeri pomoglo u dolasku turista, kojih je u Jajcu iz godine u godinu sve veći broj. Naša općina ima brojne prirodne ljepote koje plijene pozornost, ali i veliki broj povijesnih znamenitosti koje su od velikog značaja. Tu su, naravno, i vrlo uspješni gospodarstvenici koji razvijaju svoje djelatnosti ulažući sredstva u opremanje i izgradnju dodatnih kapaciteta. Vjerujem kako Jajce može biti jedna od najznačajnijih turističkih destinacija u BiH.

Koje su posljedice krize izazvane koronavirusom na gospodarske tokove u općini?

Sretni smo što u našoj općini nije bio ni jedan slučaj zaraženih. Ali, oštećeni smo donesenim naredbama s viših razina o zabranama koje su stvorile velike probleme u gospodarstvu i zbog kojih ljudi imaju velike gubitke u rezultatima i poteškoće u poslovanju.

Priželjkujemo i s naše će strane svakako biti izražen zahtjev za pomoć gospodarstvenicima koji su pretrpjeli štetu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?