dugotrajni unutarnji spor

Parlament BiH mora riješiti problem zbog kojeg Europski parlament gubi strpljenje

24.07.2017.
u 19:15

Na inicijativu zastupnika Nikole Lovrinovića, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pokušat će riješiti dugotrajni unutarnji spor u BiH zbog kojeg do danas u BiH nije zaživio Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta.

Sporne su odredbe poslovnika o radu Odbora bez kojeg to tijelo ne može ni početi s radom. Unutar BiH, ali ni s Europskim parlamentom, nema političke suglasnosti o načinu glasovanja. 

Pitanje je hoće li se odluke donositi dvotrećinskom većinom prisutnih članova obaju izaslanstava (Europski parlament i Parlamentarna skupština BiH) ili na neki drugi način. 

Izaslanstvo EP ne pristaje na rješenja koja omogućavaju “etničku blokadu” i da bh. strana sama regulira način odlučivanja unutar svog izaslanstva. S druge strane, parlamentarci iz RS-a “strahuju” od velikog utjecaja hrvatskih europarlamentaraca u Odboru.

Već godinu dana traju prepiska i jalovi pokušaji da se dođe do rješenja o načinu glasovanja, a bez toga Odbor ne može početi s radom. Lovrinovićeva inicijativa je da Parlamentarna skupština svojom odlukom prekine ovu diplomatsko-političku agoniju koja ozbiljno kompromitira europski put BiH.

- Dulje od godinu dana pokušavao sam kao predsjedatelj Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) tražiti rješenje o navedenom članku kako bismo mogli dalje raditi.
Kako nisam - nismo uspjeli riješiti problem, jedino moguće rješenje je da se Parlamentarna skupština BiH izjasni o varijanti koja je prihvatljiva kolegama iz Europskog parlamenta.

Kolegama iz EP-a neprihvatljivo je da se o eventualnim amandmanima, kao i o finalnom tekstu preporuka, usuglašava konsenzusom preko Ureda - naveo je Lovrinović u svojoj inicijativi koja će se naći pred zastupnicima obaju domova državnog Parlamenta.

Koliko je situacija ozbiljna govori i to što su se zastupnici Cristian Dan Preda i Tonino Picula obratili nedavno i pismom visokoj europskoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, u kojem je mole da u službenim razgovorima s predstavnicima bosanskohercegovačkih vlasti problematizira pitanje uspostave Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, odnosno pitanje nemogućnosti donošenja pravilnika o radu, 
temeljnog akta nužnog za početak rada i uspješno funkcioniranje Odbora.
U pismu su istaknuli kako je BiH jedina država proširenja u kojoj to tijelo nije propisno uspostavljeno te da je rješavanje tog pitanja urgentno jer su parlamentarna suradnja i dijalog, kao i parlamentarni nadzor procesa pristupanja EU, krucijalni za napredak BiH na europskom putu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije