CCI:

Parlament FBiH više od dvije godine nije raspravljao o revizorskim izvješćima

27.05.2020.
u 10:40

Centri civilnih inicijativa (CCI) objavili su da zbog nekonstituiranja parlamentarnog povjerenstva za reviziju pri Parlamentu FBiH, ta institucija više od dvije godine ne razmatra izvješća o reviziji javnih institucija.

Ističu da nisu razmotreni revizorska izvješća za 2018., pa čak ni oni za 2017., niti su organizirane rasprave s odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

Iz CCI-ja navode da Parlament FBiH neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija - kontrole učinkovitosti i zakonitosti trošenja državnog novca od  državnih i javnih institucija, čime se dodatno proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona, i korupciju, unutar institucija vlasti ili onih koje one kontroliraju.

Pojašnjavaju da je trenutačno predložena samo polovina članova Parlamentarnog povjerenstva za reviziju iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a do konačnog formiranja povjerenstva potrebno je da Zastupnički dom Parlamenta FBiH potvrdi preostalih sedam članova, kako bi ono u potpunosti bilo formirano i počelo s radom.

U prethodnom razdoblju Centri civilnih inicijativa (CCI) kao i Ured za reviziju institucija FBiH, javno su ukazivali na važnost rada Povjerenstva i razmatranje revizorskih izvješća od Parlamenta FBiH i potrebnu hitnog konstituiranja Parlamentarnog povjerenstva.

Iz CCI-ja naglašavaju da je postojanje parlamentrane kontrole trošenja javnih sredstava potrebnije sada više nego ikada, te da ne razmatrajući izvješća o reviziji, odnosno ne prateći zakonitost i opravdanost trošenja javnih sredstava, Parlament FBiH doprinosti netransparentnom trošenju i mogućim koruptivnim radnjama pojedinaca u institucijama FBiH

Tretirajući ovu situaciju kao neprihvatljivu, CCI je Kolegiju zastupničkog doma Parlamenta, 25. svibnja 2020. uputio i službenu inicijativu da se na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH razmatra točka dnevnog reda koja tretira imenovanje preostalih članova Parlamentarnog povjerenstva odgovornog za reviziju.

Smatraju da bi na taj način bio omogućen rad navedenog povjerenstva i razmatranje izvjeća Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH.

Projekt "Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini" provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz financijsku  podršku Švedske. Cilj projekta je doprinijeti odgovornijem trošenju proračunskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH, priopćeno je iz CCI-ja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije