nsrs

Parlament RS-a o oporbenoj interpelaciji o stanju u javnim poduzećima

20.03.2018.
u 21:50

Zastupnici Narodne skupštine Republike Srpske okončali su raspravu o interpelaciji oporbe o stanju u oblasti zdravstvenog i mirovinskog sustava. 

Za sutra je najavljeno razmatranje interpelacije o upravljanju javnim poduzećima u tom bh. entitetu.
Interpelacije su, kao novi način parlamentrane borbe, prvi put pokrenute u Narodnoj skupštini RS-a.

Oporba je u ovom dokumentu postavila 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, trebala da odgovori u roku od 60 dana, ali to nisu uradili.

Iz SDS-SRS-a, PDP-a i NDP-a tvrde da je stanje u zdravstvenom i mirovinskom sustavu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 milijuna KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 milijuna KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Navode i da se RS sve više zadužuje, Fond MIO je sve nesolventniji, umirovljenici žive sve lošije usljed malog ili nikakvog povećanja mirovina, a višestrukog povećanja životnih troškova.

Entitetski ministri zdravlja i rada, Dragan Bogdanić i Milenko Savanović, odbacuju navode oporbenih zastupnika  te tvrde da im je cilj da se ove oblasti predstave na tendenciozan i jednostran način, s ciljem prikupljanja političkih bodova. 

-Nije točno da je stanje u oblasti MIO najgore u povjesti RS – rekao je Savanović i posjetio da mirovine u RS-u nisu bile redovite 2000.godine, kada je na vlasti bio PDP.

Iz te stranke traže odgovornost nadležnih za teško stanje u tim oblastima, kao i da se za 10 posto povećaju penzije, a za najmanje 20 posto plaće zdravstvenih radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?