Otvoren javni natječaj

Parovima u Banjoj Luci po 4000 KM za izvantjelesnu oplodnju

02.06.2020.
u 20:01

Grad Banja Luka danas je otvorio javni natječaj za sufinanciranje izvantjelesne oplodnje, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno ukupno 100.000 KM, a pojedinačni iznos će sa dosadašnjih 2500 KM biti povećan na 4000 KM, pišu Nezavisne novine.

U gradskom Odjelu za obrazovanje, zdravstvo, mlade i sport rekli su da, prema uvjetima natječaja, u trenutku podnošenja prijave jedan od bračnih supružnika mora da ima prebivalište na području Banje Luke u neprekidnom trajanju od četiri godine i dulje, za razliku od ranijeg natječaja, kada su taj uvjet morala ispuniti oba supružnika.

Prema njihovim podacima, Banja Luka je posljednje dvije godine podržala sve prijavljene i validne zahtjeve za izvantjelesnu oplodnju, kojih je prošle godine bilo osam, a 2018. godine 35.

"Izvještaje o utrošenim sredstvima iz 2018. godine do danas dostavio je 21 podnositelj zahtjeva, od kojih je kod sedam osoba procedura asistirane reprodukcije uspješno obavljena i rođeno je osam beba", naveli su u nadležnom odjelu.

Dodali su da je natječaj otvoren do 2. lipnja, a mogu se prijaviti žene do 42 godine starosti s prebivalištem na području Banje Luke koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći kod grada Banje Luke.

Danijela Filipović, glasnogovornik ZU "Medico-S", vodeće kompanije humane reprodukcije u regiji i lidera na polju biomedicinski potpomognute oplodnje u BiH, za "Nezavisne" je rekla da pozdravlja odluku Grada Banje Luke da iz godine u godinu povećava davanja za sufinanciranje izvantjelesne oplodnje.

"Ako je broj parova čija je izvantjelesna oplodnja sufinancirana manji od proračunske kvote grada, Grad Banja Luka taj novac ne preusmjerava na drugo mjesto, već u sljedećem natječaju ga povećava za iznos koji im je preostao", navela je Filipović.

Ona je dodala da se zbog suradnje s Fondom zdravstvenog osiguranja RS, koja podrazumijeva tri postupka izvantjelesne oplodnje koja se izvode na teren ovog fonda, u ovu kliniku javljaju pacijenti iz cijele RS.

U ZU "Medico-S" godišnje se radi između 500 i 600 ciklusa izvantjelesne oplodnje, a zaključno sa siječnjom 2020. godine, uz pomoć izvantjelesne oplodnje rađene u ovoj zdravstvenoj ustanovi rođeno je 1216 beba.

Dobru praksu Banje Luke i druge općine i gradovi u RS sve češće slijede te tako i grad Doboj razmatra uvođenje pomaganja izvantjelesne oplodnje za svoje građane.

Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja obitelji sa sterilitetom "Novi život" Doboj, za "Nezavisne" je rekla da ovo mlado udruženje zasad broji 20 parova te da su u martu održali sastanak s gradonačelnikom Doboja u svezi s financijskom pomoći parovima kojima je potrebna izvantjelesna oplodnja.

"Do sada ni grad ni općina Doboj nisu izdvajali sredstva u ove svrhe, ali postoji pozitivna klima i definitivno smo u pregovorima. Nažalost, pandemija virusa korona nas je usporila, u ožujku smo imali sastanak s gradonačelnikom kada smo uspjeli dogovoriti suradnju", rekla je ona.

Dodala je da će sljedećih dana ponovno imati sastanak s prvim čovjekom Doboja, na kojem će definirati uvjete sufinanciranja te da postoji volja od strane Grada da se ovaj oblik pomoći omogući i u Doboju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije