Stručnjaci upozoravaju

Pazite se, i u BiH stiže virus Zapadnog Nila

Komarac je iznimno opasan prijenosnik zaraza
Foto: VL FOTO
22.06.2014.
u 10:17

Virus prenosi samo komarac ugrizom

Pojava zaraza izazvanih virusom Zapadnog Nila vrlo je moguća u sljedećem razdoblju, posebice u područjima koja su pogođena poplavama, upozorili su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Virus Zapadnog Nila je virusna bolest koju uzrokuje istoimeni virus, rezervoar zaraze su mnoge vrste divljih i domaćih ptica, a na čovjeka se prenosi ubodom običnog komarca koji se zarazio prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisara, objašnjeno je iz instituta. Virus se ne prenosi kontaktom među ljudima, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez uboda komarca.

Iz instituta navode da najveći broj zaraženih osoba, njih 80 posto, nema nikakve simptome, a manji broj razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži trupa. Simptomi se javljaju između 3. i 14. dana nakon uboda zaraženog komarca. ”Kod oko 1% zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava (meningitis, encefalitis/), što se najčešće događa kod starijih i osoba s oslabljenim imunitetom”, dodaju iz instituta. Specifično liječenje infekcije uzrokovane virusom Zapadnog Nila ne postoji, a u slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi, terapija nije potrebna ili je simptomatska i koriste se lijekovi protiv bolova i povišene temperature. Teži slučajevi virusa Zapadnog Nila zahtijevaju hospitalizaciju da bi se mogla pružiti adekvatna terapija.

Cjepivo protiv virusa Zapadnog Nila za primjenu kod ljudi ne postoji. Iz instituta preporučuju opće mjere prevencije ako je moguće izbjegavati boravak izvan kuće u zoru i sumrak kada je aktivna većina komaraca.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?