Manjak liječnika

Pedijatri iz BiH spas za djecu s juga Hrvatske

06.07.2019.
u 17:00

Troje pedijatara iz bolnice u Mostaru potpisalo ugovore o djelu s Domom zdravlja Metković

Tri liječnika pedijatra iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od 1. srpnja, osim mostarske, liječe i djecu u Metkoviću. Naime, tamošnji Dom zdravlja 1. srpnja je zbog odlaska u mirovinu ostao bez dva od tri pedijatra. Kako bi premostili vrijeme dok mladi liječnici početkom sljedeće godine stignu sa specijalizacije, a s obzirom na to da u Hrvatskoj nisu mogli naći pedijatre, rješenje su potražili u BiH, piše Večernji list BiH.

Čekaju specijalizante

- Moramo reagirati. Tražimo rješenje u okviru mogućeg, a to je u Hrvatskoj nemoguće. Pokušavamo u BiH, u Mostaru. Mi smo odavno u kontaktu s njihovim liječnicima koji imaju sve valjane licencije u Hrvatskoj. To su sve vrhunski stručnjaci, žele raditi i žele pomoći - kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću. – Vidjet ćemo je li moguće još koga dovesti, barem do kraja godine dok se naše cure ne vrate sa specijalizacije. Dvije smo mlade liječnice uputili 2014. na specijalizaciju. Bio je načelan dogovor da se liječnici koji su radili zadrže do kraja godine. Odlučili su 1. srpnja otići i nama se otvorio taj vakuum, pokušavamo ga premostiti. Na tržištu rada u RH nema pedijatara, obratili smo se i dubrovačkoj i splitskoj bolnici za pomoć, ali i oni imaju manjak kadra. Najbliža nam je onda bolnica u Mostaru - kazao je Štimac. Liječnici iz Mostara radit će na ugovor o djelu, što je usuglašeno s Hrvatskom liječničkom komorom, HZZ-om i SKB-om Mostar - rekao je Štimac. Riječ je o specijalistima i subspecijalistima s dugogodišnjim iskustvom koji rade u bolnici u Mostaru. Štimac je također rekao kako postoji preliminarni dogovor u koji je uključen i Grad Metković, da po isteku ovoga angažmana pedijatri iz Mostara budu uključeni u dežurstvo pedijatrije vikendom u DZ-u Metković, kao što postoji punkt posebnog dežurstva u Opuzenu za obiteljsku medicinu.

Problem Hrvatske i BiH

Ovo nije prvi ovogodišnji angažman pedijatara iz BiH u Hrvatskoj. Naime, nakon što se nitko pune tri godine nije javljao na natječaj za mjesto pedijatra u Makarskoj, rješenje je stiglo iz BiH. Naime, u tamošnjoj pedijatrijskoj ordinaciji u veljači je počela raditi dr. Zlata Đedović-Hasukić (61) iz Tuzle. S obzirom na to da nova pedijatrica ima nekoliko godina do mirovine, u Makarskoj smatraju kako će to biti dovoljno da se premosti nedostatak pedijatra do povratka liječnice koja je sada na specijalizaciji. Nedostatak liječnika, ponajprije pedijatara, postaje sve veći problem u Hrvatskoj, ali i u BiH. Bh. zdravstvu kronično nedostaju anesteziolozi, patolozi i pedijatri. Riječ je o trima oblastima medicine u kojima je stanje najalarmantnije. Iz BiH odlaze mladi liječnici, upravo oni koji nakon stjecanja iskustva i prakse u struci trebaju preuzeti odgovornost za zdravstveni sustav u BiH. Za 10 do 15 godina kada budu trebali nositi zdravstveni sustav, mladi liječnici neće biti u BiH. Njihova mladost, energija i kreativnost tada će biti u službi zdravstvenih sustava drugih zemalja. Razlog odlaska prvenstveno su niske plaće, ali i ograničenja u napredovanju te omalovažavanje struke. Istina, dio njih ode u neku od zemalja EU, ali se, unatoč boljim uvjetima i većoj plaći, ipak odluči na povratak. Nekima je želja okušati se u radu u inozemstvu, vidjeti kako tamo sustav funkcionira i kakve su njihove mogućnosti uklopiti se u isti.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?