Puno toga se promijenilo

Pelješki most učinio svoje, u Neumu više nisu gužve, granični prijelazi poluprazni

Hanza Media
29.07.2022.
u 07:47

- Otvaranje Pelješkog mosta donosi nam puno više pozitivnih negoli negativnih stvari. Očekuje se pad prometa u trgovinama i ugostiteljskim objektima za nekih 30 do 35 posto. Siguran sam da zbog toga nitko neće ostati bez posla jer posla u Neumu ima - ističe Davor Krešić

Puno toga se promijenilo izgradnjom Pelješkog mosta. Nema uobičajenih gužvi na graničnim prijelazima Kleku i Bistrini, opustio je neumski koridor.

Prvog dana prometovanja novootvorenim Pelješkim mostom do podneva je prošlo oko četiri tisuće vozila u oba smjera. Toliko je manje automobila prešlo preko graničnih prijelaza gdje bilježe prepolovljeni promet u usporedbi sa prethodnim danima. I u Neumu je zamjetan manji broj automobila na cesti.

I dok su Pelješčani oduševljeni, u Neumu baš i nisu zadovoljni, barem vlasnici trgovina i ugostiteljskih objekti uz magistralu kojima bi mogao opasti promet ako se nastavi ovakav trend smanjenja putnika neumskim koridorom. U ostalim dijelovima Neuma ne strahuju od gubitka prometa, dapače ističu da će se izgradnjom mosta smanjiti gužve te će moći razvijati turističku djelatnost, piše Slobodna dalmacija.

Otkako se počeo graditi Pelješki most u javnosti se stalno provlačila teza da će Neum ostati slijepo crijevo jer će ga zaobilaziti putnici u tranzitu, koji su bili prisiljeni prolaziti kroz njega jer drugoga puta zapravo nisu imali.

- Otvaranje Pelješkog mosta donosi nam puno više pozitivnih negoli negativnih stvari. Očekuje se pad prometa u trgovinama i ugostiteljskim objektima za nekih 30 do 35 posto. Sigurna sam da zbog toga nitko neće ostati bez posla jer posla u Neumu ima - ističe Davor Krešić, predsjednik udruge turističkih radnika u Neumu.

- Već dugo godina se priča o mostu i zna se da je bilo pitanje vremena kada će se on otvoriti. Ljudi u Neumu su se na to pripremili. Ako opadne posao na magistrali bit će posla ispod magistrale. Nisu ugostiteljski objekti i trgovine na magistrali glavna gospodarska grana u Neumu - pojašnjava Krešić, koji naglašava da se u sezoni kada su velike gužve nije moglo normalno živjeti u Neumu.

Velika stvar za Neum je otvaranje nove ceste Stolac-Neum u profilu brze ceste kojom dolaze gosti iz unutrašnjosti na ljetovanje u Neum. Ta cesta će zasigurno kompenzirati eventualne gubitke u prometu zbog otvaranja Pelješkog mosta i zaobilaženja Neuma. Međutim, bez obzira na Pelješki most Nem će teško dosegnuti svoje dvije zlatne godine u turizmu 2020 i 2021 kada je zbog korona krize bio omiljeno ljetovalište državljana BiH.

Premda je Neum opustio, a napunila se odmorišta oko Pelješkog mosta u Komarni i Brijesti, ne znači da će tako i ostati. Neki misle da je ovo "prometni bum" na mostu prvih nekoliko dana te da će se ponovno voziti preko Neuma.

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
09:17 29.07.2022.

Ispražnjeni prostor zamijeniti zelenim površinama.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?