izaslanica HDZ-a

Pendeš: Pokušavaju pozicionirati Hrvate kao neprijatelje ove države

Marina Pendeš
13.05.2022.
u 18:48

O aktualnoj situaciji u zemlji, izborima, tenzijama, nedogovorima, omjerima snaga je govorila Marina Pendeš, izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Situacija u BiH nije ruzičašta i šaljemo poruku u svijet kao nefunkcionalna država. Trebaju nam reforme i izmjene zakona”, kazala je Pendeš za N1 odgovarajući na pitanje kakva je situacija u BiH.

Izbori će se održati, SIP je raspisao izbore, a najavljuju se i novi pregovori oko prijedologa izmjene Izbornog zakona.

“Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je rekao da je uvijek otvoren za razgovor i mi smo kao HDZ zainteresirani za razgovor. Jako je važno da smo u jednakoj poziciji kao ostala dva konstitutivna naroda da možemo birati predsjednika i predstavnike u vlasti”, naglasila je.

“Mi idemo na izbore i to je manje zlo. Često se fokusiramo na ono što je za nas bitno, a to je izmjena Izbornog zakona želeći da BiH dovedemo u poziciju za kandidatski status u EU”, kaže Pendeš.

Kaže da bošnjačka politika kroz parlamentarnu proceduru želi da se ona ne provede i sa DF, iako tako nije deklarirana, zastupa te interese.

“DF je bošnjačka politička stranka na temelju izbornih rezultata i onoga tko je za njih glasovao. Bošnjačka politika je da se kroz parlamentarnu proceduru ne provede istinska procedura o izboru izbornog povjerenstva.”

“Ne razumijem u čemu je opstrukcija u novcu za izbore. Prvo treba donijeti proračun i to je zakonski, nije opstrukcija ministra Bevande. Ministar Bevanda nije jedini odgovoran za donošenja proračuna.”, istaknula je Pendeš.

Rekla je kako SIP banalizira priču i želi kozmetičku promjenu izbornog zakona i digitalizaciju. Kada sam ih pitala na jednom “okruglom stolu” je li to moguće uraditi, kazali su da nije. Isto tako, Pendeš kaže da HNS i HDZ i svi Hrvati žele demokratsku BiH i pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti.

“Može i izmjena Izbornog zakona biti uvjet za novac koji je neophodan za održavanje izbora. Nisu se stekli uvjeti ni po kojoj osnovi za izbore. HDZ ide na izbore.”, kaže Pendeš.

HDZ se žalio na izbor članova SIP-a ali je Ustavni sud BiH presudio da su izabrani u skladu sa zakonom.

“Pokušavaju protiv Dragana Čovića stvoriti atmosfere da smo mi protiv BiH i pozicionirati Hrvate kao neprijatelje ove države. Ovo je naša domovina.”

Kazala je da nije zadovoljna s izvješćem visokog predstavnika Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Nisu se spominjalo narušavane prava Hrvata i izvještaj ne odgovara istini. Ne cijeli, ali ne odgovara istini“, zaključila je Pendeš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?