Ministrica obrane BiH

Pendeš posjetila Ministarstvo obrane i sporta Austrije

Ministrica obrane BiH
11.10.2016.
u 17:30

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš posjetila je Ministarstvo obrane i sporta Republike Austrije i sastala se s ministrom obrane i sporta Hansom Peterom Doskozilom.

Tijekom posjete Republici Austriji, delegacija MO i OS BiH upriličila je posjetu Nacionalno obrambenoj akademiji, nagon čega je organizirana posjeta Ministarstvu obrane i sporta Republike Austrije, prilikom koje je održan sastanak ministrice obrane BiH Marine Pendeš i ministra obrane i sporta Austrije Hansa Petera Doskozila, priopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Teme o kojima su ministri razgovarali odnosile su se na bilateralno-obrambenu suradnju, regionalne sigurnosne prijetnje i izazove, pojavu migracija i izbjegličkih kriza.

Također, ministri su istakli važnost unapređenja bilateralne suradnje dvaju ministarstava, a koja se prije svega odnosi na školovanje pripadnika OS BiH u Republici Austriji, organiziranju kurseva, kao i vrijednih donacija Austrije koje znatno doprinose modernizaciji Oružanih snaga BiH.

Ministrica Pendeš naglasila је i važnost podrške Austrije, koja je znatno doprinijela i razvoju Centra za operacije podrške miru (PSOTC), koja je, kako je kazala, ''od osnivanja PSOTC-a do danas, svesrdno pomagala rad ovog centra, kako kroz financijsku podršku, tako i po pitanju razmjene studenata i instruktora''.

Ministri su također razgovarali i o Konferenciji ministara obrane CEDC (Central European Defence Cooperation), čije članice su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka, a zajednički cilj ove konferencije je jačanje obrambene suradnje zemalja članica koja je u skladu s odredbama Europske zajedničke sigurnosne i odbrambene politike.

U tom pogledu, ministar Doskozil je predložio da se 8. studenog ove godine organizira posjeta ministara obrane CEDC Bosni i Hercegovini, prilikom koje bi bili upriličeni sastanci s ministricom Pendeš i delegacijom MO BiH, te eventualno i sastanci s predstavnicima drugih institucija BiH.

Nakon posjete Ministarstvu obrane i sporta Republike Austrije, delegacija MO i OS BiH, a u čijem su sastavu i komandant Komande za podršku general major Husein Tursunović, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, vojni ataše BiH u Republici Austriji brigadir Slobodan Tanasilović i desk oficir za vojno-bilateralnu suradnju s Austrijom Violeta Kuljanin, posjetit će i Terezijansku vojnu akademiju u Beču. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije