Ministrica obrane BiH

Pendeš: Različite prilagodbe za odgovor na nove sigurnosne izazove

14.11.2018.
u 15:55

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sudjelovaola je na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A5) koji je, pod predsjedavanjem Crne Gore, održan 13. i 14. studenog u Budvi.

Na skupu se razgovaralo o temama "Sigurnosni izazovi jugoistočne Europe, njihovi korijeni i uticaj", "Regionalna suradnja pod okriljem A5, zajednički napori" te "NATO Politika otvorenih vrata/euroatlantske perspektive jugoistočne Europe kroz mehanizme A5".

Kako je ocijenila Pendeš već su prisutne zakonodavne, strukturalne i organizacijske prilagodbe i promjene koje sigurnosni sistemi u državama regije provode, kako bi odgovorili novim izazovima, a upravo ovakvi sastanci, kazala je, trebaju biti platforma za razmjenu iskustava i znanja.

Izrazila je uvjerenje da će ove sesije, kao i bilateralni susreti na razini eksperata, doprinijeti jasnijem identificiranju problema, razmijeni iskustva i razmatranju mogućnosti za još jačom suradnjom, posebno kada je u pitanju suočavanja s ključnim sigurnosnim izazovima.

Pendeš je podvukla da za BiH ostaje osnovni strateški cilj ispunjavanje uvjeta za aktiviranje Akcijskog  plana za članstvo (MAP) u NATO-u i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Europskoj uniji, dodajući da se na to gleda kao na međusobno povezana i komplementarna procesa.

Zamjenica pomoćnika tajnika za obranu Sjedinjenih Američkih Država Laura Kuper pohvalila je napore u ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a, nazivajući usvojeni dokument "Pregled obrane" impresivnim.

- Bez obzira na vrijeme kada će biti stečeni uvjeti za MAP, Sjedinjene Američke Države će nastaviti pružati punu podršku integracijskom procesu BiH - najavila je Kuper.

Na kraju sastanka potpisana je Zajednička izjava ministara obrane država članica A5, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH. 

Pendeš je imala i niz bilateralnih sastanaka, među kojima s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem i izalsnatvom SAD-a koju je predvodila zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD-a Laura Kuper.

Tijekom bilateralnih sastanaka potvrđena je podrška Bosni i Hercegovini za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) kao i daljnjem napretku BiH na putu ka europskim i euroatlantskim integracijama.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa koju su pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni sudionici ove inicijative su BiH i Crna Gora, s ciljem pružanja podrške euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije