APIK

Pet županija do sada donijelo plan antikorupcijskog djelovanja

Klix
04.06.2020.
u 12:12

Pet županija u BiH do sada je donijelo plan antikorupcijskog djelovanja nakon što je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u travnju ove godine od svih vlada i nadležnih tijela za sprečavanje korupcije u BiH zatražila da donesu jedan ovakav plan i usklade ga sa Okvirnim planom koji je sačinila Agencija, priopćeno je iz APIK-a. 

Akcijske planove usvojili su: Sarajeva županija, Unsko-sanska, Tuzlanska, Srednjobosanska i Bosansko-podrinjska županija. Svi usvojeni Akcijski planovi u najvećoj mjeri prate mjere koje su predviđene okvirnim AP koji je napravila APIK.

Također, Agencija je zaključila da je, u pogledu vremenskog važenja, najveći iskorak napravljen u Bosansko-podrinjskoj županiji na način da je vremenski okvir definiran: „Zavrijeme trajanja pandemije COVID-19 i nakon pandemije a najduže do kraja 2021.
godine“. Time je ostavljen prostor za djelovanje tijela za sprečavanje korupcije sve dok traju kritični procesi i do donošenja novog akcijskog plana Županije. Ostali AP su vremenski ograničeni na razdoblje trajanja epidemiološke situacije.

Agencija ovom prilikom poziva i ostale vlade u BiH koje nisu usvojile plan antikorupcijskog djelovanje u vrijeme pandemije Covid 19 da to što prije to učine.

Agencija je, također, početkom tjedna Vijeću ministara BiH dostavila informaciju o kreiranju Akcijskog plana koji predviđa antikorupcijsko djelovanje institucija u BiH u vrijeme trajanja pandemije Covid 19. U informaciji je posebno naglašeno kako je kreiranje AP od iznimne važnosti za prevenciji rizika od korupcije u stanju prirodne nesreće u BiH, posebno u procesima javnih nabavki, distribucije i raspodjele poticaja i subvencija uz poseban fokus na praćenju provedbe posebnih mjera i aktivnosti u kritičnim područjima rada i to sustavi civilne zaštite/zaštite i spašavanja u BiH, zdravstva, financija, obrazovanja i gospodarstva, a sve u skladu sa ustavnim nadležnostima svih razina vlasti u BiH.

Podsjetimo, Agencija je u travnju ove godine poslala svim vladama u BiH i tijelima za sprečavanje korupcije Okvirni akcijski plan za prevenciju korupcije za vrijeme trajanja pandemije Covid 19. Vlade i sva nadležna tijela i institucije u BiH pozvane su da hitno
reagiraju i što prije angažirju timove čije je zadatak da na osnovu ovog akcijskog plana razviju pojedinačne akcijske planove za antikorupcijsko djelovanje u vrijeme pandemije. 

Okvirni Akcijski plan koji je napravila Agencija sadrži sedam antikorupcijskih mjera te svaka od ovih mjera sadrži jasno definirane podmjere čiji je cilj prevencija korupcije i sprečavanje zlouporaba za vrijeme trajanja pandemije Covid 19.

Akcijski plan rezultat je rada APIK-a i tijela za sprečavanje korupcije, koji su u vrijeme trajanja pandemije, uz podršku Misije OESS-a u BiH, putem skype-a održavali antikorupcijske koordinacijske sastanke.

Agencija je, također, u ovom razdobljku, uz pomoć Misije OESS-a u BiH, aktivirala i aplikaciju „Covid 19“, putem koje će sa tijelima za sprečavanje korupcije u BiH razmjenjivati dokumente i informacije vezane za planirane i poduzete sustavne aktivnosti iz oblasti prevencije korupcije, priopćeno je. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije