Smrtnost djece

Petero od 1000 djece umre prije 5. rođendana

29.07.2018.
u 18:00

Američka nevladina organizacija “Save the Children” u svom izvješću navodi kako petero od 1000 djece u Bosni i Hercegovini umre prije svog petog rođendana, piše Večernji list BiH. U izvješćima te organizacije također se upozorava kako se pet posto djece u BiH bavi nekim radom.

Najviše pate djeca

- Poslije višegodišnjeg nasilnog sukoba, zemlja se vratila u relativan mir. Međutim, nezaposlenost je velika, a nezaposlenost mladih porasla je na 63%. Postignut je veliki napredak, ali on nije jednak za sve. Također, djeca u Bosni i Hercegovini najviše pate. Osiromašena djeca i oni koji su socijalno isključeni još uvijek nemaju pristup osnovnim uslugama - naveli su iz organizacije “Save the Children”, dodajući kako 17% ljudi u BiH živi u siromaštvu.

Domaće nevladine organizacije, poput CCI-ja, smatraju kako je broj onih koji žive u siromaštvu još i veći od toga.

Statistički podaci, također, pokazuju kako je u Bosni i Hercegovini prošle godine zabilježena rekordna smrtnost u Europi. Na 100.000 stanovnika u Federaciji BiH, naime, umrle su 952,2 osobe, što je za trećinu više u odnosu na podatke iz susjedne Hrvatske, gdje je na taj broj stanovnika umrla 713,21 osoba, a u EU 738,16.

Navedeno je to u izvješću pod nazivom “Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji BiH” za prošlu godinu.

Podaci također pokazuju alarmantno stanje kada je riječ i o dojenačkoj smrtnosti, koja je dvostruko veća od prosjeka zemalja Europske unije. U Federaciji BiH, naime, dojenačka smrtnost prošle godine iznosila je 7,7 na 1000 rođene djece. Taj postotak u EU je u padu, pa je s prijašnjih četiri spušten na 3,5 posto.

- U 2016. godini umrlo je 155 beba. U ovoj godini registrirano je 19.156 živorođene djece, što u odnosu na godinu ranije pokazuje pad broja rođenih beba za 1,04% - pokazuju brojke.

Vodeći uzrok smrti dojenčadi bio je zbog problema s disanjem, zbog nezrelosti pluća (respiratorni disters) s udjelom od 14,8 posto. Smrtnost beba velika je bila i zbog poremećaja koji su uslijedili zbog kraće trudnoće ili male težine novorođenčadi, čak 11,6%. Uslijed gušenja umrlo je 7,1 posto beba, a 5,2 posto uslijed srčanog zastoja.

Zabrinjavajuće je visok postotak smrti beba koje su se tijekom rođenja zarazile bakterijama u bolnicama. Prema izvješću, od broja umrle novorođenčadi, 4,5 posto njih umrlo je od sepse.

Prirodni prirast

Prošle godine zabilježen je i jedan od najvećih negativnih prirodnih prirasta u zemlji, odnosno jedna od najvećih razlika između broja umrlih i rođenih. “Crne brojke” pokazuju i da je prirodni prirast u Federaciji BiH nepovoljan i iznosi 0,9 posto.

Prema podacima iz izvješća, situacija nije dobra ni kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti stanovništva. U izvješću je navedeno i da je FBiH daleko ispod prosjeka kada je riječ o broju kreveta za bolesnike.

Tako je u Federaciji BiH na 100.000 stanovnika samo 370 bolničkih postelja. U Hrvatskoj je stanje znatno bolje te raspolaže s 591 krevetom i iznad je europskog prosjeka, koji je 554 kreveta, koliko je potrebno na 100.000 stanovnika. - U bolnicama u FBiH prošle godine su liječena 211.984 pacijenta - pokazuju podaci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?