Hrvatska zastupnica

Petir: Hrvate u BiH se diskriminira po svim osnovama

Marijana Petir
15.04.2016.
u 09:29

Hrvate se diskriminira po svim osnovama, oni su u pojedinim dijelovima BiH gotovo nestali, a hrvatski jezik je nedovoljno prisutan u javnom i političkom životu, rekla je Petir

Prilikom rasprave o napretku Bosne i Hercegovine u protekloj godini, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir još je jednom jasno istaknula kako je europska budućnost BiH moguća jedino ako će sva tri konstitutivna naroda imati jednaka prava.

Kako je priopćeno iz Hrvatske seljačke stranke BiH, Petir je rekla kako joj je želja da BiH postane što prije članica europske obitelji, no kako je za to potrebno zadovoljiti neke kriterije.

- Pripadnost europskoj obitelji pokazuje se poštivanjem vrijednosti u koje EU vjeruje i na kojima je izgrađena - rekla je Petir te upozorila na kršenja prava Hrvata kao konstitutivnog naroda BiH.

- Hrvate se diskriminira po svim osnovama, oni su u pojedinim dijelovima BiH gotovo nestali, a hrvatski jezik je nedovoljno prisutan u javnom i političkom životu - podsjetila je Petir.

 Dodala je i kako trenutni sustav javnog emitiranja u BiH ne zadovoljava potrebe hrvatskog naroda te pozvala vlasti BiH na uspostavu nacionalnih programa unutar javne televizije.

- Vlasti BiH moraju Hrvatima kao konstitutivnom narodu osigurati poštivanje njihovih prava i uložiti veće napore kada je riječ o usklađivanju sa standardima EU u svim područjima - zaključila je Petir, prenosi Fena.

Zastupnica Marijana Petir zahvalila je izvjestitelju Christianu Danu Predi jer je u konačan tekst rezolucije unio njezine amandmane, posebice onaj kojim poziva vlasti BIH da otklone problem prekograničnog onečišćenja zraka zbog rada rafinerije u Bosanskom Brodu, kao i negativan utjecaj projekta Gornji horizonti na sliv Neretve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?