Republika Srpska

Pileće meso skuplje i do trideset posto

18.08.2016.
u 09:00

- Pileće meso poskupjelo je posljednjih dana i do 30 posto, a na skok cijena najviše je utjecao manjak piletine na tržištu. Potrošači se još nisu oporavili od povećanja cijena svinjetine, a stigao je novi udar na njihov džep, piše Glas Srpske. - Uslijed velikih vrućina pilići slabije jedu i sporije rastu, a ima i mnogo uginuća, što je uzrokovalo veću potražnju u odnosu na ponudu - rekla je voditeljica prodaje u kompaniji “Perutnina Ptuj” Šejla Barić. Dodala je da kilogram cijelog pileta sada košta oko pet KM, filea od 6,50 do sedam KM, krilca su 3,5 maraka, dok su bataci između 3,5 i četiri KM. Podsjetila je da je prije dvadesetak dana cijena pilećih bataka i krilaca bila ispod tri marke, filea oko pet KM, a za kilogram cijelog pileta trebalo je izdvojiti oko tri KM. Farmer iz Srpca i jedan od članova Udruženja tovljača pilića RS-a Dušan Simić kaže da su trenutačne cijene pilećeg mesa realne.

- Cijelu godinu cijena piletine je sramotno niska, a klaonice bilježe gubitke. U proljeće se najviše isplati tov pilića, a ove godine gubici su bili katastrofalni jer je meso davano u bescjenje - govori Simić. On je objasnio da većina proizvođača nema izravne koristi od skoka cijena mesa jer se manje-više svi bave tovom pilića za velike klaonice. Međutim, neizravno im se isplati jer će im tvrtke za koje rade tov navrijeme plaćati usluge. Vlasnik tvrtke “Živanić DS” Desimir Živanić kaže da cijena piletine već dulje vrijeme ne pokriva troškove proizvodnje. On također smatra da se skok cijena ne može okarakterizirati kao poskupljenje nego vraćanje realne cijene koja će, kako kaže, barem malo vratiti u život peradarsku proizvodnju.

- Problemi u peradarstvu događaju se zbog neplanskog uzgoja koji je izravna posljedica manjka komunikacije između proizvođača o potrebama tržišta. Svi žele unijeti što više mesa na tržište, a to dovodi do nerealnog spuštanja cijena - rekao je Živanić. Dodao je da sve to utječe na velike gubitke i gašenje peradarske proizvodnje u RS-u.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?